Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΣΤΟ ΕΣΥ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.
ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
(ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. - Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.-Ε.Σ.Υ.
Πληροφορίες: Αβραμίδης Γεώργιος τηλ: 6932361623
Νικολόπουλος Ιωάννης τηλ.6947609364
Αθήνα 17/2/2010

Α.Π. 6


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς όλα τα Πολιτικά Κόμματα


Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο» είναι ένα ειδικό νοσηλευτικό ίδρυμα που σκοπό έχει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ψυχικά ασθενείς.

Λειτούργησε ως Ν.Π.Ι.∆., χρηματοδοτούμενο από τους πόρους του καθώς και από δωρεές επιφανών πολιτών μέχρι το 1986.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του Νόμου 1397/83 περί ΕΣΥ, το

«Δρομοκαΐτειο» είχε την επιλογή να υπαχθεί στο ΕΣΥ ώστε να διασωθεί από την πτώχευση στην οποία βρισκόταν, αφού δεν είχε την δυνατότητα να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων και να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Έτσι με το Π.∆. 33/1986 (ΦΕΚ Α’, 12) το «Δρομοκαΐτειο» εντάχθηκε στο ΕΣΥ. Η μισθοδοσία των εργαζομένων (δημόσιοι υπάλληλοι) καλύπτεται από το Δημόσιο καθώς επίσης απολαμβάνει και της ετήσιας χρηματοδότησης για τα λειτουργικά και λοιπά έξοδα.

Παρόλα αυτά όμως η διαχείριση του Νοσοκομείου βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών (όροι διαθήκης) οι οποίοι καθιστούν τον Διοικητή και τον Αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου απλούς «θεατές».

Είναι παράδοξο και αντιφατικό το Κράτος να καλύπτει όλες τις δαπάνες λειτουργίας του Νοσοκομείου και της μισθοδοσίας του προσωπικού και παράλληλα, λόγω εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Νόμου 2889/2001, ο έλεγχος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και η ουσιαστική Διοίκηση του να ασκείται από τους εκπροσώπους του πρώην κληροδοτήματος.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ιδιαιτερότητας έχουμε μια σειρά από αυθαιρεσίες από μέρους της Διοίκησης που πραγματικά μέχρι τώρα δεν στάθηκε ικανό το Υπουργείο Υγείας να περιορίσει στο ελάχιστο.
Συγκεκριμένα:

Οι υποδομές στο Νοσοκομείο είναι σε αθλία κατάσταση. Οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και νοσηλείας των ασθενών αρκετές φορές έχουν απασχολήσει τον ελληνικό και τον διεθνή τύπο διασύροντας τη χώρα μας.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτό είναι δημόσιοι υπάλληλοι που διοικούνται από ιδιώτες. Είναι εργαζόμενοι που αμείβονται από το Υπουργείο Υγείας και διοικούνται από άτομα που αρνούνται την υπαγωγή τους σε αυτό.

Οι εκπρόσωποι του κληροδοτήματος, διοικούν το Νοσοκομείο και ουσιαστικά έχουν υποκαταστήσει τον διοικητή, τους διευθυντές, αφού πέραν των άλλων, εγκρίνουν κάθε μεταβολή θέσης προσωπικού, μισθοδοσία, άδειες, εφημερίες, παραγγελίες, προμήθειες, κ.τ.λ.

Ενδεικτικό του τρόπου διαχείρισης είναι το γεγονός ότι δεν διατίθενται καθόλου πόροι για την εκπαίδευση, την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού, ούτε εφαρμόζονται αντίστοιχα προγράμματα, ούτε υπάρχει σχετική μέριμνα για το μέλλον.

Επίσης οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο» ειδικά το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν στάσεις και ηθικές Μεσαιωνικού χαρακτήρα:

• Πειθαρχικές διώξεις για ανύπαρκτα παραπτώματα.

• Άρνηση εκτελέσεων ακόμη και δικαστικών αποφάσεων.

• Μη αποδοχή της υπαγωγής του νοσοκομείου στην Υ.Π.Ε. με αφαίρεση του ανάλογου λογότυπου από τα υπηρεσιακά έγγραφα.

• Παράνομες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού (ευνοούμενων) σε θέσεις διοικητικού προσωπικού.

• Απαξίωση των εργαζομένων, καθώς δεν λαμβάνουν απαντήσεις σε αιτήματα που απευθύνονται στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επιπλέον η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δείχνει να μην έχει περάσει τις πύλες του νοσοκομείου.

• Λειτουργούν ακόμη δύο τμήματα χρόνιων ασθενών υπό απαράδεκτες κτιριακές υποδομές.

• Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν πληροί τις προϋποθέσεις κατά το ΦΕΚ 1900/2007.

• Νεόκτιστο κτιριακό συγκρότημα παραμένει κλειστό πλην μιας εκδήλωσης παραδοσιακού συλλόγου.

• Η σύσταση νέων δομών (ξενώνες – οικοτροφεία) έχει διακοπεί.

Τέλος, προκαλεί ερωτήματα η στάση της Πολιτείας στην τελευταία προκήρυξη 7Κ/2009 για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, όπου για το ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση για νοσηλευτικό προσωπικό. Ερωτήματα για το μέλλον του νοσοκομείου και απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση της νομιμότητας αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου, βάζοντας τέλος στην αυθαιρεσία της Διοίκησης η οποία εκθέτει ασθενείς, προσωπικό και ευρύτερα τη χώρα.


Κοινοποίηση: Προς όλα τα Μ.Μ.Ε.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής


Ο Πρόεδρος                                                          Η Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                              Ειρήνη Παρή