Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΨΝΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΑΣΘΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΧΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

κάντε κλικ εδώ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
(ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. - Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.-Ε.Σ.Υ.)

Πληροφορίες: Αβραμίδης Γεώργιος τηλ: 6932361623
Τζιάτζιος Αθανάσιος τηλ: 6978335769
Site: www.pasyno.gr
Site: www.synopsyno.blogspot.com
Email: synopsyno@gmail.com



Αθήνα 1/2/2011
Α.Π. 5

Προς Την Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ
Τον Διοικητή του ΨΝΑ
Τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΨΝΑ
Την Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ
Την Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ

Θέμα: Τοποθέτηση σε αναφορά συναδέλφου με θέμα «εγκατάλειψη Νοσηλευτικού τμήματος/ μονάδος από ασθενή, δίχως ιατρική έγκριση και ορθή διοικητική διαδικασία».


Σχετικά με την αναφορά του συναδέλφου Νοσηλευτή κ. Κ.Ν. με Α.Π:36283/2010, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΝΟΨΥΝΟ επισημαίνει τα εξής:

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 32/1986 Π.Δ. 87 άρθρο 2 παρ. 2 κάθε υπηρεσία έχει την δική της ξεχωριστή συγκρότηση και ιεραρχική διάρθρωση και οι τρεις υπηρεσίες είναι μεταξύ τους ιεραρχικά ισότιμες και υπάγονται ιεραρχικά στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2 οι αρμοδιότητες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας συνδέονται με τα διδάγματα της Νοσηλευτικής επιστήμης και τέχνης.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 351/1989 άρθρο 1 ο νοσηλευτής έχει αποκτήσει ειδικές επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις σε όλο το φάσμα της γενικής νοσηλευτικής φροντίδας.

Όπως προκύπτει λοιπόν από την ισχύουσα νομοθεσία οι αρμοδιότητες του εφημερεύοντος νοσηλευτή θα πρέπει ξεκάθαρα να αφορούν θέματα της νοσηλευτικής υπηρεσίας και να μην μεταφέρονται ευθύνες και υποχρεώσεις των άλλων υπηρεσιών, π.χ. δεν μπορεί ο εφημερεύοντας νοσηλευτής να υπογράφει στη θέση του εφημερεύοντος διοικητικού υπαλλήλου όταν πρόκειται να στείλει ένα σήμα απόδρασης, ή επίσης ο εφημερεύοντας νοσηλευτής να επικοινωνεί με τους εισαγγελείς και το τμήμα μεταγωγών προκειμένου ένας ασθενής με το άρθρο 69-70 του Π.Κ. να μεταφερθεί για εξέταση σε εφημερεύων νοσοκομείο.

Κάθε υπηρεσία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της.

Επίσης, σχετικά με την διαχείριση από τον εφημερεύοντα νοσηλευτή θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς του και αφορούν έκτακτα συμβάντα υψηλής ευθύνης, δεν υπάρχουν καθορισμένες ενέργειες (βήματα) που θα πρέπει να ακολουθήσει και θα διευκολύνουν το έργο του. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο την καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων όπου ο εφημερεύοντας νοσηλευτής θα γνωρίζει τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει σε κάθε περίπτωση.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι ως εφημερεύοντας λόγω των αυξημένων ευθυνών που αναλαμβάνει, προφανώς δεν δύναται παράλληλα με τα καθήκοντά του να εκτελεί βάρδια σε κάποιο τμήμα.

Πιστεύουμε επίσης ότι ο εφημερεύοντας νοσηλευτής εξαιτίας των αυξημένων και σημαντικών ευθυνών που αναλαμβάνει να διαχειριστεί, θα πρέπει να αμείβεται με ιδιαίτερο καθεστώς (επίδομα εφημερίας), όπως εξάλλου ισχύει με τους εφημερεύοντες φαρμακοποιούς, ψυχολόγους, ιατρούς και τους άλλους επιστήμονες υγείας και να μην τίθεται ζήτημα διάκρισης και άνισης μεταχείρισης.

Συγκεκριμένα, επί των ζητημάτων που θίγει στην αναφορά του ο συνάδελφος έχουμε να διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:

Όταν πρόκειται για εγκατάλειψη ασθενή με αναγκαστική νοσηλεία από το νοσοκομείο θα πρέπει να αποστέλλεται οπωσδήποτε σήμα απόδρασης προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Όταν πρόκειται για εγκατάλειψη ασθενή με εκούσια νοσηλεία δεν δίνεται σήμα απόδρασης, διότι δεν νοείται απόδραση σε εκούσια νοσηλευόμενο ασθενή.

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το άρθρο 95 του Νόμου 2071/1992 θα πρέπει να συντρέχουν ειδικά κριτήρια/προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ακούσιας νοσηλείας. Εάν αυτά τα κριτήρια/προϋποθέσεις παύουν να ισχύουν, τότε σύμφωνα με το άρθρο 98 του ιδίου νόμου, οφείλει ο επιστημονικός διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής στην οποία νοσηλεύεται ο ασθενής να του χορηγήσει εξιτήριο κοινοποιώντας σχετική έκθεση προς τον αρμόδιο εισαγγελέα. Αν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί θεωρείται ότι είναι σε ισχύ η ακούσια νοσηλεία και επομένως το σήμα απόδρασης σε περίπτωση εγκατάλειψης του ασθενή από το νοσοκομείο είναι επιβεβλημένο.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 5 ορίζονται διαδικασίες για τη μετατροπή της ακούσιας νοσηλείας σε εκούσια.

Όσον αφορά την εκούσια νοσηλεία, ο ασθενής σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 3 και 4, έχει όλα τα δικαιώματα που συνδέονται με την άσκηση των ατομικών του ελευθεριών και περατώνεται η νοσηλεία του με αίτησή του ή εκτίμηση του επιστημονικού διευθυντή ή του νόμιμου αναπληρωτή του, ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω νοσηλεία. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δηλαδή δεν έχει αιτηθεί ο ασθενής για το εξιτήριό του, αλλά ούτε ο επιστημονικός διευθυντής ή ο νόμιμος αναπληρωτής του συνηγορούν για κάτι τέτοιο και ο ασθενής εγκαταλείψει το νοσοκομείο, τότε θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει επικοινωνία μαζί του μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας ή του θεράποντος ιατρού. Αν αυτή η επικοινωνία δεν μπορεί να σταθεί ικανή, ενημερώνεται το οικείο περιβάλλον του ασθενή για την εγκατάλειψή του από το νοσοκομείο. Στην περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 95 περί ακούσιας νοσηλείας, ζητείται η μετατροπή της εκούσιας νοσηλείας σε ακούσια από την εισαγγελική αρχή και αποστέλλεται σήμα απόδρασης.

Σε κάθε περίπτωση εγκατάλειψης ασθενή από το νοσοκομείο θα πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος και αναζήτησή του, τόσο εντός του νοσηλευτικού τμήματος όσο και του προαύλιου χώρου του νοσοκομείου.

Επισημαίνουμε τέλος ότι τόσο η αποστολή του σήματος απόδρασης όσο και η επικοινωνία με τον ασθενή ή το συγγενικό του περιβάλλον δεν αποτελούν ενέργειες του εφημερεύοντος νοσηλευτή.

Είμαστε πάντα διαθέσιμοι για κάθε διευκρίνιση για το συγκεκριμένο θέμα.


Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής


Ο Πρόεδρος                                   Η Γραμματέας


Γεώργιος Αβραμίδης                     Μαρία Γιοβάνογλου