Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΝΘ ΜΕ ΘΕΜΑ: “Γενότυπος -Φαινότυπος- Περιβάλλον – Ανθρώπινη Συμπεριφορά”,

κάντε κλικ εδώ
 
 
 
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3ης Υ.ΠΕ. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)
 
 
 
Γ.Ν.Θ. “Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”
 
 
ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΟ
 
 
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΕΡΕΥΝΑΣ
& ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ (Γ.Ε.Π.Ε.& ΚΔ.)
Λαγκαδά 196 Τ.Κ. 564 30 Θεσσαλονίκη www.psychothes.gr
 
Τηλ.: 2313-324 156 Fax: 2313-324 163E-mail: gepekd@psychothes.gr info@psychothes.gr
 

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

 
Το Α' Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Ψ.Ν.Θ.) διοργανώνει, σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, ΄Έρευνας & Καινοτόμων Δράσεων του Ψ.Ν.Θ., Ημερίδα με θέμα
Γενότυπος -Φαινότυπος- Περιβάλλον – Ανθρώπινη Συμπεριφορά”,
την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, ώρα 09:00 π.μ. - 14:00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Διοίκησης του Ψ.Ν.Θ.
Η συμμετοχή και παρακολούθηση των εργασιών της Ημερίδας είναι δωρεάν και στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Επισυνάπτεται η Πρόσκληση, το Πρόγραμμα και η Αφίσα της Ημερίδας.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Με αφορμή την αποκάλυψη της γενετικής βάσης ορισμένων κληρονομικών ασθενειών, τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί η τάση να συνδέεται κάθε φυσιολογική ή παθολογική συμπεριφορά του ανθρώπου με κάποιο γονιδιακό τόπο.
Στα πλαίσια αυτά δημοσιεύονται συνεχώς έρευνες που αποδίδουν διάφορες αποκλίνουσες συμπεριφορές, όπως την επιθετικότητα, τον αλκοολισμό, την παραβατικότητα, την τάση για αυτοκτονία, τις ψυχικές διαταραχές, σε παθολογικά γονίδια. Επίσης, δημοσιεύονται έρευνες που συνδέουν κάθε νοητική ή χαρακτηριολογική ιδιότητα του ανθρώπου, όπως την ευφυΐα, την ηθική στάση, την τάση για τις τέχνες και κάθε έκφανση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, με κάποιο γονιδιακό τόπο. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές υπεύθυνος για την φυσιολογική ή αποκλίνουσα συμπεριφορά του δεν είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, μέσω των νοητικών του λειτουργιών, αλλά κάποια γονίδια.
Η έρευνα όμως έχει δείξει, επίσης, ότι κάθε ζωντανός οργανισμός αλλά και ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαμορφώνονται υπό την επίδραση περιβαλλοντολογικών ερεθισμάτων και ότι κανείς ζωντανός οργανισμός, κανένα βιολογικό σύστημα δεν υπάρχει ανεξάρτητα από κάποιο περιβάλλον.
Τι είναι τελικά ο άνθρωπος και η ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι τα γονίδια ή το περιβάλλον του; Τι καθορίζει τον άνθρωπο, η κληρονομικότητα ή τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται; Πως διαμορφώνεται τελικά η ανθρώπινη συμπεριφορά; Είναι τα γονίδια που έχουν καθοριστικό ρόλο με την επικουρία περιβαλλοντολογικών παραγόντων ή το περιβάλλον σε αλληλεπίδραση με το οργανικό υπόβαθρο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δηλαδή τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ασκεί καθοριστική επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά;
Τα παραπάνω ερωτήματα που αφορούν το ρόλο των γονιδίων και του περιβάλλοντος στην διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, διερευνώνται στην Επιστημονική Ημερίδα στην οποία συμμετέχουν οι:
κ. Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής Διευθυντής Εργαστηρίου Γενικής
Βιολογίας, Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ.
κ. Ζήσης Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ.
κ. Αθανάσιος Καράβατος, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Α.Π.Θ.
κ. Δημήτριος Σκαραγκάς, Συντονιστής Διευθυντής Α΄ Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας Ψ.ΝΘ.
και τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΤ3 κ. Παντελής Σαββίδης.

 
Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής
 
Δημήτρης Σκαραγκάς
 
Ψυχίατρος, Συντονιστής Διευθυντής
 
Α' Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας Ψ.Ν.Θ.