Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟΥ

ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αμπελακίων 13,11522 Αμπελόκηποι. Τηλ.2106469802, fax:2106469286
Email: pasyno_9@otenet.gr Κιν: 6973697319 & 6979774520
Site: www.pasyno.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περί της αναστολής λειτουργίας των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγηνίτειο»


Οι Εφορείες των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγηνίτειο», σε κοινή τους συνεδρίαση στις 7/4/2011, (την ημέρα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας…) ανακοίνωσαν ότι «αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις εφημερίες και στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των υποχρεώσεών τους για λειτουργικές δαπάνες και για μισθοδοσία προσωπικού».

Αψηφώντας την μεγάλη ιστορία των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων και την επιθυμία των κληροδοτών τους για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας, το Υπουργείο Παιδείας, προχωρά ολοένα και περισσότερο στη μείωση της χρηματοδότησής τους, με αποτέλεσμα σήμερα να μην επαρκούν πλέον τα τρόφιμα, το φαρμακευτικό υλικό και η μισθοδοσία του προσωπικού να βρίσκεται στον αέρα.

Η παραπάνω εξέλιξη, παρότι τα δυο παραπάνω ιδρύματα είναι πανεπιστημιακά, θεωρούμε ότι αποτελεί την απαρχή της κατακρήμνισης του Ε.Σ.Υ, καθώς ήταν θέμα χρόνου πλέον η εμπράγματη αποτύπωση της μακροχρόνιας κακοδαιμονίας που το κατάτρεχε, με τα σημάδια της απαξίωσης και της αποσύνθεσης να επιδεινώνονται με ρυθμούς ανατριχιαστικούς.

Σύμφωνα με αναρίθμητα και αντικρουόμενα δημοσιεύματα, πολλά εξ αυτών κατευθυνόμενα, αρκετά νοσοκομεία μπαινοβγαίνουν καθημερινά στη λίστα των συγχωνεύσεων, ανάλογα με τις διασυνδέσεις των τοπικών αρχόντων και των πολιτευτών με την κεντρική εξουσία και τις συντεχνίες των κομματικών συνδικαλιστών.

Με το Υπουργείο Υγείας να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή των δραματικών εξελίξεων και να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα το ρόλο του παραρτήματος του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τις πάμπολλες επιτροπές των σοφών να τελούν εν συγχύσει, αδύναμες να προτείνουν εφικτές λύσεις χωρίς παλινωδίες και επιδερμικές κινήσεις, οι πολίτες πλέον έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο περιλάλητο «κοινωνικό κράτος δικαίου».

Το δημόσιο σύστημα υγείας εκποιείται συστηματικά, γιγαντώνοντας τα υπερκέρδη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και ανοίγοντας την όρεξη πολλών επιχειρηματικών συμφερόντων να βάλουν στο χέρι την ελκυστική ακίνητη περιουσία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Αν τελικά τη Δευτέρα, πέσει το πρώτο κομμάτι του ντόμινο της αποψίλωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, με την αναστολή της λειτουργίας των δυο νοσοκομείων, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία, αλλά και όλους τους πολίτες, να αντιταχθούν στο ενδεχόμενο της περιστολής των κοινωνικών κεκτημένων, όπως αυτή τείνει να εγκαθιδρυθεί ως αναπόφευκτο σενάριο στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.

Οι Νοσηλευτές, τάσσονται υπέρ του εκσυγχρονισμού των δομών και του εξορθολογισμού των δαπανών της Υγείας, μέσα από οργανωμένες και διαφανείς διαδικασίες που θα εκπονηθούν από επιστήμονες και εκπροσώπους των εργαζομένων, χωρίς παρεμβάσεις διαφόρων κύκλων με ψηφοθηρικά ή άλλα ιδιοτελή κίνητρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. ΕΣΥ