Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Όμως ο Λοβέρδος και ο Σαχινίδης αποφάσισαν να παίξουν "κρυφτούλι" με τους εργαζόμενους.

Την ίδια επιλογή ακολούθησαν και οι υπόλοιποι βουλευτές της κυβέρνησης όταν αντιπροσωπεία απο τους εργαζομένους μπήκε στη Βουλή για να τους συναντήσει και να τους μεταφέρει τα αιτήματα. Ήταν απασχολημένοι!

Ο αγώνας συνάδελφοι συνεχίζεται.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποτελεί μονόδρομο.

Απαιτούμε την ανάκληση όλων των αποφάσεων που θίγουν δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων.

Όχι στη δημιουργία μικρών και μεγάλων ΑΣΥΛΩΝ.

Απαιτούμε ποιοτικές υπηρεσίες - υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης
















ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

κάντε κλικ εδώ


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ ΣΤΙΣ 30/9/2011 ΣΤΙΣ 10.00

κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

κάντε κλικ εδώ για την Υ.Α.

κάντε κλικ εδώ για την απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ

δείτε εδώ την στελέχωση (στοιχεία 2010)

δείτε εδώ στοιχεία που αφορούν τις κλίνες (στοιχεία 2010)

κάντε κλικ εδώ  για τον υπολογισμό της απαιτούμενης στελέχωσης σύμφωνα με το Π.Δ. 87/86 άρθρο 9

και εδώ για τον υπολογισμό της απαιτούμενης στελέχωσης σύμφωνα με την Πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ (σελ. 4)




Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

κάντε κλικ εδώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ


ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - αναδημοσίευση απο το zougla.gr

κάντε κλικ εδώ


Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν τη Δευτέρα, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με την Τρόικα και την επανάληψη της κυβερνητικής σύσκεψης.

Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι ο στόχος των μέτρων είναι κυρίως η περικοπή των δημοσίων δαπανών. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει επιτάχυνση των προβλεπόμενων από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλαδή μείωση των μισθών και των συντάξεων, εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, ενιαίο μισθολόγιο και απολύσεις μονίμων, συμβασιούχων από το Δημόσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η 6η δόση και να «κλειδώσει» η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - αναδημοσίευση απο το ΕΘΝΟΣ 19/9/2011

κάντε κλικ εδώ



Στις ψυχιατρικές δομές φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.500 ασθενείς

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ - "Η Ψυχική Ασθένεια δεν ειναι αθεραπευτη...ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ!!!

ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ, ΒΡΗΚΑΝ ΑΔΕΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΚΑΝΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 17/9/2011

κάντε κλικ εδώ



Σε χώρους που βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή βρέθηκαν χθες οι εργαζόμενοι, που παρουσιάστηκαν για πρώτη ημέρα στις μόλις επτά μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ εντός νοσοκομείων που άνοιξαν (;) στην Αθήνα -από τις προαναγγελθείσες σε πρώτη φάση 15-, ενώ αρκετοί από τους 25 για κάθε μονάδα ασθενείς που είχαν ειδοποιηθεί να παρουσιαστούν, έφταναν εκεί περί τις 10 το πρωί με την εντύπωση πως θα τους χορηγηθεί υποκατάστατη ουσία, η οποία βεβαίως υπό αυτές τις συνθήκες δεν είχε παραδοθεί.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

κάντε κλικ εδώ


Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε όπως δεχθείτε το προεδρείο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ σε συνάντηση το συντομότερο, καθώς οι εξελίξεις στον επαγγελματικό μας κλάδο είναι ραγδαίες κατόπιν των σκληρών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Οι νοσηλευτές, παρότι εργάζονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, είναι  από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους, με το μέλλον να διαγράφεται ακόμα πιο ζοφερό.
Κατόπιν τούτων, επιθυμούμε να σας εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας, αλλά και να αναλύσουμε ορισμένα συγκεκριμένα αιτήματα, όπως :
  1. Η δημιουργία κλάδου Νοσηλευτών του ΕΣΥ
  2. Η εξαίρεση των νοσηλευτών από την απαγόρευση των προσλήψεων στο δημόσιο με κατάργηση της ισχύουσας αναλογίας
  3. Η άμεση ένταξη όλων των νοσηλευτών στα ΒΑΕ χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση
  4. Η δημιουργία ειδικού νοσηλευτικού μισθολογίου με πραγματική σύνδεση εργασίας- αμοιβής
  5. Εξαίρεση των νοσηλευτών από την επαύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου σε 40 ώρες
  6. Έκδοση της προβλεπόμενης Υ.Α για τον καθορισμό των νοσηλευτικών πράξεων
Εν αναμονή της προσκλήσεώς σας, θεωρούμε αναγκαία την ενδελεχή σας ενημέρωση για τα ειδικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας, ώστε να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω αιτήματα.

Με εκτίμηση
για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                    Ο Γ. Γραμματέας
Αριστείδης Δάγλας              Νικόλαος Ορφανός

ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΑΣΥΛΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ - ΕΚΘΕΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - tvxs.gr 17/9/2011

κάντε κλικ εδώ


Με "λουκέτο", λόγω κρίσης, απειλούνται οι δομές του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής. Τους τελευταίους μήνες έκλεισαν δυο από αυτές, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των υπευθύνων, ενώ φιλοξενούμενοι ένοικοι, ασθενείς με χρόνια προβλήματα και μακρά παραμονή στα άσυλα, είτε αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σ’ άλλες δομές είτε, να επιστρέφουν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

κάντε κλικ εδώ




Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε) αποτελεί έναν ιστορικό θεσμό για την ψυχική υγεία και έναν οργανισμό στον οποίο επιτελείται σημαντικό έργο πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης αλλά και κατάρτισης-εκπαίδευσης.

 

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


κάντε κλικ εδώ


Χωρίς αντίκρισμα είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επίλυση των θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων που πλήττουν τα Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων. Τη στιγμή που οι οφειλές του Υπουργείου Εσωτερικών ανέρχονται σε 12 εκατ. Ευρώ, με βάση τα στοιχεία των εργαζομένων, και ο ΟΚΑΝΑ οφείλει αγνώστου ύψους ποσό, η κυβέρνηση ανακοινώνει την περικοπή της χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας κατά 50% προς τον ΟΚΑΝΑ για το 2011.

Ο βουλευτής Εύβοιας, τομεάρχης ΜΜΕ της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου φέρνει το θέμα στη Βουλή ζητώντας να δοθεί απάντηση στο ερώτημα, αν θα εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των 71 Κέντρων Πρόληψης της χώρας, με εξόφληση των οφειλών και την ακύρωση της περικοπής του 50% της χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας για το 2011, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μείνουν όλες οι δομές ανοιχτές στην κοινωνία. Επίσης ζητά να ενημερωθεί για το ακριβές ύψος των χρεών του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας προς τα Κέντρα Πρόληψης για τα έτη 2009, 2010 και 2011 και να κατατεθούν οι αναλυτικοί πίνακες με τα χρήματα που έχουν καταβληθεί από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως ακολούθως:
«Είναι γνωστά τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία πλήττουν διαχρονικά τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων. Ομοίως γνωστές είναι οι δίχως αντίκρισμα δεσμεύσεις της Κυβέρνησης περί επίλυσης των προβλημάτων αυτών, παρά τα επίσημα στοιχεία για την όξυνση του προβλήματος των ναρκωτικών στις σημερινές συνθήκες διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Το άρθρο 58 του Νόμου 3966/2011 διαιωνίζει τα χρόνια προβλήματα των δομών ως Αστικές Εταιρείες, παρότι εντός της Βουλής με θεσμική διαδικασία, που στήριξε η Ν.Δ., δόθηκε η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να αποφασίσει επίλυση των προβλημάτων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών χρωστάει 12 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων), ενώ και ο ΟΚΑΝΑ οφείλει αγνώστου ύψους ποσό (καθώς δεν ενημερώνει τα αρμόδια όργανα για τις εκταμιεύσεις προς τα Κέντρα Πρόληψης). Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περικοπή της χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας κατά 50% προς τον ΟΚΑΝΑ για το 2011.

Αφενός μεν ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος δηλώνει αιφνιδιασμένος από τις περικοπές στις ΚΑΕ του προϋπολογισμού του Υπουργείου του, αφετέρου δε, είναι ευρέως γνωστό ότι έχει υπογράψει τους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ν.3986/2011 και ν. 4002.2011). Ενδεικτική και η προ διμήνου δήλωση του υπουργού Υγείας ότι: «δίνουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργούμε τις δομές της μάχης εναντίον των ναρκωτικών, που κάνουν διανομή μεθαδόνης αξίας 300.00€».

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1.Θα συνεχιστεί η λειτουργία των 71 Κέντρων Πρόληψης της χώρας, με εξόφληση των οφειλών και την ακύρωση της περικοπής του 50% της χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας για το 2011, ώστε να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να μείνουν όλες οι δομές ανοιχτές στην κοινωνία;
2.Ποιο το ακριβές ύψος των χρεών του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας προς τα Κέντρα Πρόληψης για τα έτη 2009, 2010 και 2011 και πόσα από τα χρήματα αυτά έχουν καταβληθεί από την Διοίκηση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στα Κέντρα Πρόληψης; (αναλυτικοί πίνακες)»;

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το σχέδιο του Π.Δ.

και εδώ το Νόμο 3986 άρθρο 37 παρ. 7

και εδώ το Νόμο 3429 Κεφ. Α

Προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποσταλεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα



ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΕΙΑ - ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 151 ΦΟΡΕΙΣ

κάντε κλικ εδώ



Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 16/9/2011 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

κάντε κλικ εδώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ξέφρενο κυνηγητό της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει στην ταπείνωση και στην απόγνωση τους έλληνες πολίτες δεν έχει σταματημό. Με αλλεπάλληλες κυβερνητικές αποφάσεις, έχουν τοποθετηθεί στον κάδο των αχρήστων εργασιακά, δικαιώματα και κατακτήσεις, αψηφώντας την ιστορία και τους αγώνες που έχουν γίνει για τη διεκδίκησή τους.
Για πρώτη φορά στην ιστορία μετά τη μεταπολίτευση, έχουμε οδηγηθεί σε μία πρωτόγνωρη μορφή κρατικής αναλγησίας, όπου καταργεί κάθε έννοια του κοινωνικού κράτους, εκθέτοντας στην απόλυτη φτώχεια μισθωτούς και συνταξιούχους και παράλληλα τη νεολαία, σε μαζική φυγή προς το εξωτερικό, για αναζήτηση εργασίας και για ένα καλύτερο μέλλον.
Η κυβέρνηση με τη μέθοδο της «ρώσικης ρουλέτας», εκμηδενίζει την αξιοπρέπεια και τιμή του μισθωτού και του συνταξιούχου, τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό και θέτοντας τον καθένα σε μία διαρκή αναμονή, πότε θα έρθει η σειρά του να βρεθεί στο στόχαστρο.
Ξεκινώντας με σημαντικές περικοπές στους μισθούς, στα επιδόματα και στις συντάξεις και συνεχίζοντας στην τεχνική της εφεδρείας, σημαντικό ποσοστό προσωπικού οδηγείται σε απολύσεις και αναπόφευκτα στην εξαθλίωση.
Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται φυσικά και για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ψυχικά ασθενείς, οι εξαρτημένοι από ουσίες, οι χρονίως πάσχοντες κλπ. Τη στασιμότητα στην εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ακολούθησε στις μέρες μας η πλήρης κατάργησή της και ο εφιάλτης της επιστροφής στις ασυλικές μορφές παρέμβασης είναι τόσο κοντινός, όσο ποτέ άλλοτε.
Μπροστά σε αυτή την πολιτική, οι Νοσηλευτές ως επαγγελματίες – επιστήμονες υγείας, νοιώθουμε την ανάγκη να σταθούμε κριτικά απέναντι, αποδοκιμάζοντας κάθε εφαρμογή της.
Συστρατευόμαστε απόλυτα με όλους τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, τους χρήστες των υπηρεσιών και τις οικογένειές τους, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σε αγωνιστικές διεκδικήσεις όλων αυτών των δικαιωμάτων, που οι κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις έχουν εκμηδενίσει χωρίς ίχνος ντροπής και ενοχής.
           
Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση την Παρασκευή 16/9/2011 στις 12:00 στο Υπουργείο Υγείας.

Διεκδικούμε

·         Διασφάλιση της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. 
·        Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μη εφαρμογή της εφεδρείας – Επαρκής στελέχωση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
·        Ανάπτυξη όλων των αναγκαίων υπηρεσιών ψυχικής υγείας (ΚΨΥ, Κέντρα Ημέρας, Ψυχιατρικής κλινικές κλπ).
·         Αξιοπρεπή μισθό και διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής

Ο Πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας


Γεώργιος Αβραμίδης                                  Μαρία Γιοβάνογλου

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την τοποθέτηση του Ανδ. Λοβέρδου

και εδώ για τη σχετική ερώτηση της Ουρ. Παπανδρέου


Συζητήθηκε την Πέμπτη 8/9/2011 στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ - Σηφουνάκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των Ν.Π.Ι.Δ. που λειτουργούν στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. 


ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ - αναδημοσίευση απο το in.gr

κάντε κλικ εδώ


Αθήνα
Δεσμεύσεις ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές που υπολογίζονταν στα προγράμματα Ψυχικής Υγείας και τα ΚΕΘΕΑ, ανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, ταυτόχρονα, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Αλ.Τσίπρα και του Ιω.Πρωτούλη, δήλωσε ότι θα προχωρήσουν μόνο οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που είναι απαραίτητες.

ΜΙΚΡΗ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - αναδημοσίευση απο την ΑΥΓΗ

κάντε κλικ εδώ



Όπισθεν ολοταχώς φαίνεται ότι κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος σχετικά με την απόφασή του να περικόψει το υπόλοιπο της δημοσίας χρηματοδότησης για την πολύτιμη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων για το 2011. Σημειώνεται ότι η απόφαση 000 15 00207 της 26ης Αυγούστου 2011 του υπουργού Οικονομικών προβλέπει την περικοπή 36,8 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗΣ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

κάντε κλικ εδώ


ΕΡΩΤΗΣΗ
08/09/11

Προς τους Υπουργούς Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

ΘΕΜΑ: Παροιμιώδης ολιγωρία στην απορρόφηση ΕΣΠΑ για τις μονάδες ψυχικής υγείας

Οι φορείς ψυχικής υγείας της Ελλάδας  πρόσφατα κατήγγειλαν ότι οι περικοπές ύψους 36,8 εκ. ευρώ για το έτος 2011 που αποφάσισε η κυβέρνηση στις 26.8.2011 οδηγούν σε άμεσο κλείσιμο 210 μονάδων ψυχικής υγείας, απόλυση 3.000 εργαζομένων και τη διακοπή παροχής υπηρεσιών σε 35.000 ασθενείς.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟ ΛΥΚΕΤΣΟ - αναδημοσίευση απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 8/9/2011

κάντε κλικ εδώ

Του Γεωργιου Xριστοδουλου*


Πριν από λίγες ημέρες αποχαιρετίσαμε τον Γιώργο Λυκέτσο, επιφανή ψυχίατρο και καθηγητή της Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που έφυγε από κοντά μας «πλήρης ημερών» σε ηλικία 95 ετών, ύστερα από πολλά χρόνια ενεργού παρουσίας στο επιστημονικό και κοινωνικό στερέωμα της πατρίδας μας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ - αναδημοσίευση απο το psi-action

κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα στο psi-action

Σχετικά με τη δεύτερη κινητοποίηση για την άρση της απόφασης περικοπής στο χώρο της υγείας και της ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς πραγματοποιήσαμε χθες Τετάρτη, 7/9/2001, δεύτερη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα την κατάργηση της απόφασης περικοπής των προϋπολογισμών, που οδηγεί αναπόφευκτα σε διακοπή λειτουργίας όλων των μονάδων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ 7/9/2011

κάντε κλικ εδώ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΜΨΥ

κάντε κλικ εδώ


Έγγραφο σοκ του Υπουργείου Οικονομικών στις 26.8.2011, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση πολλών, καθώς οδηγεί χωρίς καμία προειδοποίηση και συνεννόηση σε άμεσο κλείσιμο 210 κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας (83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα) που λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Η ΛΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - αναδημοσίευση απο την Ελευθεροτυπία

κάντε κλικ εδώ

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ*

Οι αντιφάσεις και τα κενά στο σχεδιασμό πολιτικής για την ψυχική υγεία που αντιμετωπίζουμε διαρκώς μας είχαν προετοιμάσει για τη νέα απόφαση που καταδικάζει μεγάλο μέρος των κοινοτικών δομών στην Ελλάδα.


Η περικοπή 36,8 εκατ. ευρώ από τον ΚΑΕ 2544, σύμφωνα με την απόφαση 000 15 00207 του υπουργού Οικονομικών την 26-8-2011, οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο των μονάδων ψυχικής υγείας, που λειτουργούν με την ευθύνη των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), και την επιστροφή στα ψυχιατρεία 1.500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές, αφού όλο σχεδόν το εναπομείναν ποσό του προϋπολογισμού έχει ήδη απορροφηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

κάντε κλικ εδώ

Επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας με θέμα «Ιδιωτικοποίηση και απαξίωση της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας».

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:


Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατρέψει την υγεία και την πρόνοια από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, σε εμπόρευμα εγκαταλελειμμένο στις κερδοσκοπικές ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ο δημόσιος τομέας της υγείας και της πρόνοιας απαξιώθηκε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με στόχο το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κοινωνικού αγαθού θα περιέλθει στην ιδιωτική σφαίρα.

Στην Ελλάδα του Μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της επιτροπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η υγεία, η πρόνοια και η ασφάλιση κατεδαφίστηκαν. Τελευταία παραδείγματα αυτής της ανάλγητης πολιτικής είναι η εκχώρηση δημόσιων κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και η κατεδάφιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των προγραμμάτων πρόληψης και απεξάρτησης με περικοπή του ετήσιου προϋπολογισμού κατά 45% και απολύσεις προσωπικού που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας όλες τις μονάδες.

Επειδή αυτή η πολιτική είναι ανάλγητη, αντικοινωνική και επικίνδυνη για την υγεία και την κοινωνική συνοχή,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

- Εκτιμά ότι αυτή η λογιστική και ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική πρέπει να συνεχιστεί σε έναν κρίσιμο χώρο όπως είναι η δημόσια υγεία και πρόνοια;

- Εκτιμά πως πρέπει να σταματήσει η λειτουργία φορέων με σπουδαίο έργο απέναντι σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, τα κέντρα πρόληψης και το πρόγραμμα Ψυχαργώς;

- Εκτιμά ότι με ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, με εκχώρηση χιλιάδων κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, υπηρετεί το κοινωνικό συμφέρον και την υγεία των πολιτών που έχουν ήδη χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους;

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

STOP ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΔΙΩΤΗ

κάντε κλικ εδώ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  
ΘΕΜΑ: ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ
 
Ούτε ένα μήνα από τις εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το επερχόμενο νομοσχέδιο εξορθολογισμού των ποινών για τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και από τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για εξάλειψη της λίστας αναμονής χρηστών ναρκωτικών για υποκατάστατα, ο Υπουργός Οικονομικών, με την απόφασή του υπ. αριθμ. 00015000207-26.08.2011, έρχεται να γκρεμίσει όλο το έργο των φορέων πρόληψης χρήσης, απεξάρτησης και επανένταξης των χρηστών, μειώνοντας τις πιστώσεις τους λίγο μετά το μέσον της χρονιάς, έως και 51%.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΠΕΡΛΕΠΕ

κάντε κλικ εδώ

 
Η ερώτηση της βουλευτού είναι η εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σοβαρό κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας των Ν.Π.Ι.Δ., λόγω της περικοπής 36,8 εκατομ. Ευρώ από τον ΚΑΕ 2544, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών την 26-08-2011.

Συνέπεια αυτής της περικοπής είναι η μείωση του σχετικού προϋπολογισμού από 82 εκατομ. Ευρώ σε 45 εκατομ., ποσό το οποίο έχει ήδη απορροφηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αν αυτή η περικοπή ισχύσει τότε, κάθε μονάδα Ψυχικής Υγείας από τις 210 που υπάρχουν, αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο να διακόψει τη λειτουργία της.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι, για τους περίπου 35.000 ασθενείς, αλλά και για τους 3.050 εργαζόμενους σ’ αυτές, δημιουργείται τεράστια ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Επειδή κύριε Υπουργέ, δεν πρέπει να υπάρξει μείωση του προϋπολογισμού γι’ αυτές τις δομές και να μη κινδυνεύσουν σε καμία περίπτωση με διακοπή της λειτουργίας τους.

Ερωτάσθε:

Πως θα παρέμβετε ώστε, να μην περικοπούν οι πιστώσεις για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας και πως εγγυάστε την εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας τους και της συνολικής λειτουργίας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης;».