Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ - αναδημοσίευση απο το voria.gr

κάντε κλικ εδώ


Απλήρωτες παραμένουν από τον Δεκέμβριο οι ψυχιατρικές κλινικές της χώρας, λόγω δυσλειτουργιών στον ΕΟΠΥΥ

Τεράστιο οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τον τελευταίο μήνα οι ψυχιατρικές κλινικές της χώρας, καθώς από τον Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Λόγω καθυστερήσεων και κωλυσιεργιών στη διαδικασία που απαιτείται για την μεταβίβαση των πιστωτικών πράξεων του ΙΚΑ στον νέο οργανισμό, οι πόροι του Ιδρύματος – που μέχρι σήμερα αποτελούσε καλοπληρωτή στις κλινικές και τα νοσοκομεία – δεν έχουν ακόμη περιέλθει στην κυριότητα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αδυνατεί να καταβάλλει τις οφειλές του.

Μέχρι την επίσημη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, το ΙΚΑ στις αρχές κάθε μήνα κάλυπτε περίπου το 90% των δαπανών νοσηλείας και περίθαλψης των ασφαλισμένων, με προκαταβολές στις κλινικές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αυτές να καλύπτουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, παρότι τα υπόλοιπα ταμεία ήταν ασυνεπή στις υποχρεώσεις τους.

Φαίνεται πως οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, δεν κατάφεραν, σε ένα τόσο λεπτό και σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό του ΕΟΠΥΥ, να πετύχουν το αυτονόητο, δηλαδή υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Έτσι, σήμερα οι κλινικές της χώρας αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, ενώ τα σημαντικότερα εντοπίζονται στις ψυχιατρικές κλινικές, οι οποίες βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, σε αντίθεση με τις γενικές κλινικές, όπου καλύπτουν μέρος των εξόδων τους από επιπλέον δαπάνες των ασφαλισμένων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, επικεφαλής ψυχιατρικής κλινικής σχεδιάζει μέσα στις επόμενες ημέρες να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση επί του θέματος.

Ενδεικτική της γενικότερης κατάστασης και του αναβρασμού που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της Υγείας είναι η προ ημερών σκληρή δήλωση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μέλους της Ένωσης Εισαγγελέων, Ρούσου Παπαδάκη, κατά του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο κ. Παπαδάκης έκανε λόγο για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το  Νοσοκομείο της Ρόδου, που – όπως τονίζει - έμεινε χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και αναλώσιμα υλικά για να τα χορηγήσει τελικά η Μ.Κ.Ο και το νοσοκομείο της Σύρου, «όπου οι συγγενείς ασθενών μεταφέρουν ηλεκτρικές θερμάστρες για να τους ανακουφίζουν».