Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ 1ης ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΕΣΥ - αναδημοσίευση απο την εφημ. Η ΑΥΓΗ 1/9/2012

κάντε κλικ εδώ




- Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ - "Δαφνί"): Οι εργαζόμενες στην ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας του "Δαφνιού" δούλευαν μέχρι το 2007 έξι ώρες καθημερινά. Από το 2007, όμως, ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Αθ. Κοσμόπουλος, αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων στην ιδιότητα, και το Δ.Σ. του ιδρύματος αποφάσισαν αιφνιδιαστικά να μειώσουν στα χαρτιά τις ώρες εργασίας των καθαριστριών σε 5, χωρίς, όμως, να τροποποιήσουν τη σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο! Έτσι, από το 2007 οι καθαρίστριες του "Δαφνιού" εργάζονται για έξι ώρες καθημερινά, ενώ πληρώνονται για πέντε. Αναλόγως μειωμένες είναι και οι ασφαλιστικές τους κρατήσεις. Η διαφορά πηγαίνει στην τσέπη του ιδιώτη εργολάβου...


 * Βασικοί συνδιαμορφωτές του σχεδίου το σωματείο των καθαριστριών, το ΕΚΑ, το ΣΕΠΕ * Τον ερχόμενο Νοέμβριο οι νέες συμβάσεις με τις εγγυήσεις του εργατικού δικαίου

- Νοσοκομείο της Αθήνας "Ευαγγελισμός": Αποτελεί περίεργο και ύποπτο φαινόμενο το γεγονός ότι η ίδια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών καλύπτει εδώ και... 15 χρόνια τις σχετικές ανάγκες του ιδρύματος!

- Γενικό Κρατικό Αθήνας: Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχει καταγγείλει με πόρισμά του τη μεγάλη ιδιωτική εταιρεία παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών για εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία, αλλά πέραν τούτου ουδέν... Κανένας διωκτικός μηχανισμός δεν έχει κινηθεί!

"Πρέπει να τελειώνουμε με το καραμπινάτο σκάνδαλο των 'φωτογραφικών διαγωνισμών' και να προχωρήσουμε πολύ άμεσα σε ένα σύστημα το οποίο θα αποκλείει πλήρως τη δυνατότητα πέντε μεγάλων εταιρειών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών να ελέγχουν το σύνολο των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας. Πρέπει να τελειώνουμε πολύ άμεσα με τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον χώρο, πριν έχουμε άλλη μία Κούνεβα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ".

Αυτό δηλώνει με έμφαση ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής Άρ. Μουσιώνης, ο οποίος ενημέρωσε πρόσφατα τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το Μέγαρο Μαξίμου για το προωθούμενο σχέδιο, το οποίο έχει καταρτίσει ο αναπληρωτής διοικητής της 1ης ΥΠΕ Αττικής Αριστ. Συγγελάκης, με το οποίο επιχειρείται να τεθεί τέλος στις ολιγοπωλιακές καταστάσεις στον χώρο των υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και καθιερώνεται πλέον επισήμως η εγγύηση όλων των προβλέψεων του εργατικού δικαίου της χώρας και στη "γαλέρα" των διαδρόμων και των θαλάμων του ΕΣΥ.

Το σχέδιο έχει μεταξύ άλλων την ευρεία υποστήριξη του σωματείου των καθαριστριών (ΠΕΚΟΠ), του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) και του ΣΕΠΕ, ενώ αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου όλη η διαδικασία να καταλήξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με την πιο διευρυμένη συναίνεση των εμπλεκομένων σε έναν κεντρικό διαγωνισμό, ο οποίος δεν θα επιτρέπει μεταξύ άλλων σε μία ιδιωτική εταιρεία να αναλαμβάνει περισσότερα από 2 νοσοκομεία του ΕΣΥ, έναντι... 5 που ισχύει σήμερα.

Η ΠΕΚΟΠ απέστειλε ήδη χθες στην 1η ΥΠΕ Αττικής τις δικές της παρατηρήσεις και προσθήκες στο σχέδιο Μουσιώνη - Συγγελάκη, ενώ στη δημόσια διαβούλευση θα λάβουν επίσης μέρος η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ), οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, καθώς και κάθε πολίτης ο οποίος ενδιαφέρεται για το θέμα.

Στην έδρα της 1ης ΥΠΕ Αττικής πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ευρεία σύσκεψη φορέων, με τη συμμετοχή διοικητών των νοσοκομείων της περιφέρειας, στην οποία συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι πτυχές του σχεδίου, καθώς και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ Αττικής, είναι δυνατόν να υπάρχουν μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο οι νέοι ανάδοχοι και οι νέες συμβάσεις.

Τα νοσοκομεία θα πληρώνουν τους εργαζόμενους

Μία από τις πλέον σημαντικές καινοτομίες του σχεδίου είναι η εξής: Δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί πολλάκις ότι άνθρωποι των εργολάβων περιμένουν δίπλα στα ATM των νοσοκομείων τούς εργαζόμενους των ιδιωτικών εταιρειών οι οποίοι λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους, προκειμένου να τους αφαιρέσουν ακόμη και το μισό ποσό για να το παραδώσουν στα αφεντικά, το σχέδιο Μουσιώνη - Συγγελάκη προβλέπει ότι τα ίδια τα νοσοκομεία θα πληρώνουν απευθείας τους εργαζόμενους των ιδιωτικών εταιρειών και θα καταργηθεί η διαμεσολάβηση των ΑΤΜ. Τα ίδια τα νοσοκομεία θα καταβάλουν επίσης απευθείας τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Η σκέψη αυτή έχει μορφοποιηθεί επαρκώς και διερευνάται ήδη από την 1η ΥΠΕ Αττικής το νομικό καθεστώς το οποίο θα της επιτρέψει να θεσμοθετηθεί.

Για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και την ανάλογη κινητικότητα της 1ης ΥΠΕ Αττικής έχουν ήδη ενοχληθεί και κινητοποιούνται ύποπτα τα ισχυρά όσο και σκοτεινά κυκλώματα του χώρου των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, αλλά τόσο ο Άρ. Μουσιώνης όσο και ο Αριστ. Συγγελάκης εμφανίζονται αποφασισμένοι να βάλουν πολύ σύντομα οριστικό τέλος στον άγριο εργασιακό μεσαίωνα ο οποίος επικρατεί στη σκοτεινή πλευρά του ΕΣΥ της χώρας μας.