Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ANDOR ΣΤΟΝ ΧΟΥΝΤΗ

κάντε κλικ εδώ





Περικόπηκε ο προϋπολογισμός της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης κατά 87 εκατομμύρια ευρώ και παρά τη μείωση, η απορρόφηση είναι μόλις 25,84%


Απάντηση Laszlo Andor σε Νίκο Χουντή
Στον αέρα βρίσκεται η πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, αφού, όχι μόνο περικόπηκαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ψυχική υγεία κατά 24,42%, αλλά η απορρόφηση στο εναπομείναν ποσό είναι μόλις 25,84%! Ταυτόχρονα, το 80% από τα κονδύλια αυτά, θα πάει σε μη κερδοσκοπικές κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας.



Αυτά προκύπτουν από απάντηση του ευρωπαίου Επίτροπου Υγείας κ. Andor, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Ο Νίκος Χουντής, με την ερώτησή του, ζητούσε στοιχεία σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.
Ο κ. Andor στην απάντησή του αναφέρει ότι ο «Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για τον άξονα προτεραιότητας 5 ήταν 354.787.429 ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν μειώθηκε στα 268.148.385 ευρώ» (χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους λόγους αυτής της μείωσης). Η μείωση αυτή άλλωστε είναι που αυξάνει τεχνητά την απορρόφηση από το 2012 στο 2013, φτάνοντάς την από το 12,4% στο 25,84%!!
Συνεχίζοντας στην απάντησή του, ο κ. Andor, αναφέρεται στα έργα που υλοποιούνται από τις μη κερδοσκοπικές κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας, επισημαίνοντας ότι «τον Δεκέμβριο του 2013, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα αυτά ήταν 214,6 εκατ. ευρώ», αντιστοιχούσε δηλαδή η χρηματοδότησή τους στο 80% (!) του συνολικού προϋπολογισμού του Άξονα προτεραιότητας 5. Διευκρινίζει ωστόσο ότι, «Έως το τέλος του 2013 … ένα συμπληρωματικό ποσό 22,5 εκατ. ευρώ περίπου θα καταβληθεί στους δικαιούχους».
Στο ερώτημα του Νίκου Χουντή αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα αναξιοποίητα μέχρι σήμερα κονδύλια, ο ευρωπαίος Επίτροπος προτιμά να μην αναλάβει το βάρος της απάντησης και δηλώνει ότι «το ελληνικό Υπουργείο Υγείας αρνείται ρητά την πιθανότητα αυτή»!
Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Laszlo Andor, έχουν ως εξής:
Ερώτηση Νίκου Χουντή:
«Η κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα προκαλεί έντονες αντιδράσεις και ανησυχία, τόσο στους εργαζόμενους στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, όσο και στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το επικείμενο κλείσιμο ως την 31.12.2013 των Τμημάτων Χρόνιας Νοσηλείας (ΤΧΝ) και η προβλεπόμενη «μετακίνηση χρόνιων περιστατικών σε κενές θέσεις των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (στεγαστικού τύπου)», σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του Μνημονίου Συμφωνίας (ΜΣ) για την ψυχική υγεία, της 23/4/2013, επιτείνει την ανησυχία αυτή. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μία τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ΜΨΑ), ενώ και η επιλογή των ασθενών από τις ΜΨΑ ιδιωτικού δικαίου, πολλές φορές, γίνεται με οικονομικά και όχι με ιατρικά κριτήρια. Με δεδομένο ότι στο Σχέδιο Δράσης του ΜΣ προβλέπεται και η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, και ότι στην ερώτησή μου Ε-007224/2011 η Επιτροπή είχε απαντήσει ότι οι δημόσιες δαπάνες που είχαν απορροφηθεί για την Προτεραιότητα 5, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας ανέρχονταν, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, σε μόλις 5.365.827 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε «ποσοστό εκτέλεσης μικρότερο από 2% για την εν λόγω προτεραιότητα» και ότι «η πρόοδος όσον αφορά τη συνολική εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καθυστερεί»,
ερωτάται η Επιτροπή:
Ποια είναι τα ποσά που έχει απορροφήσει η Ελλάδα ανά έτος από τα προβλεπόμενα για την Προτεραιότητα 5 κονδύλια; Τι μέρος από αυτά έχει διατεθεί σε κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου; Εκτιμά ότι τα κονδύλια που έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς και σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τους στόχους της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης; Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα μέχρι σήμερα αναξιοποίητα διαθέσιμα κονδύλια; Πώς αξιολογεί την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου Συμφωνίας; Εκτιμά ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να κλείσουν τα Τμήματα Χρόνιας Νοσηλείας και ότι θα αξιοποιηθεί «πλήρως το σύνολο του προσωπικού από τα καταργηθέντα ψυχιατρικά νοσοκομεία», όπως ορίζεται στο σημείο VI του ΜΣ;»
Απάντηση Laszlo Andor:
«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για τον άξονα προτεραιότητας 5 ήταν 354 787 429 ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν μειώθηκε στα 268 148 385 ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός απορρόφησης του άξονα προτεραιότητας 5 είναι ο ακόλουθος: Το 3,9% του διατεθέντος προϋπολογισμού στο τέλος του 2011, το 12,4% στο τέλος του 2012 και το 25,84% στο τέλος του 2013.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαβίβασαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, ένα μέρος των έργων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 5 υλοποιείται από μη κερδοσκοπικές κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας. Τον Δεκέμβριο του 2013, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα αυτά ήταν 214,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 139,4 εκατ. ευρώ είναι συγχρηματοδοτούμενα.
Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε ποσοστό 47,1% και το ποσοστό απορρόφησης στο 13,15% του διατεθέντος προϋπολογισμού. Έως το τέλος του 2013, αναμένεται ότι το προαναφερόμενο ποσοστό απορρόφησης θα αυξηθεί καθώς ένα συμπληρωματικό ποσό 22,5 εκατ. ευρώ περίπου θα καταβληθεί στους δικαιούχους. Τα κονδύλια στις εγκαταστάσεις των μη κερδοσκοπικών κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας χορηγούνται βάσει του μοναδιαίου κόστους ανά ημέρα και ανά κατηγορία ασθενή.  Όσον αφορά τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων, το υπουργείο Υγείας αρνείται ρητά την πιθανότητα αυτή.
Η Επιτροπή αναμένει την υποβολή περιοδικών εκθέσεων αξιολόγησης από ανεξάρτητο αξιολογητή πριν από κάθε αίτηση πληρωμής, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) που υπεγράφη τον Απρίλιο από εμένα και τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο. Ο στόχος του ΜΣ ήταν η δημιουργία και η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση στην κοινοτική περίθαλψη μετά το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων έως το τέλος του 2015».