Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

Ο κ. ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ - αναδημοσίευση απο το ygeia360.gr

κάντε κλικ εδώ  για να διαβάσετε το δημοσίευμα


κλικ εδώ για το πόρισμα για το θάνατο του ασθενή στο ΨΝΑ

κλικ εδώ για το Δελτίο Τύπου του ΣΥΝΟΨΥΝΟ

και κλικ εδώ για το Δελτίο Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ


"www.ygeia360.gr"


Με περίσσευμα ειλικρίνειας και γενναιότητας αντιμετωπίζει την Τρίτη 19 Μαϊου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το αποκαλυπτικό πόρισμα της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), η οποία διενεργήθη την Δευτέρα 18 Μαϊου στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ - "Δαφνί") για να διαπιστωθούν οι συνθήκες νοσηλείας και θανάτου του άτυχου νοσηλευόμενου ψυχικώς πάσχοντα, ο οποίος δολοφονήθηκε από άλλον νοσηλευόμενο πολύ βαριά ψυχικώς πάσχοντα!

Συγκεκριμένα, το γραφείο του Ανδρέα Ξανθού έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 19 Μαϊου στην δημοσιότητα την εξής ανακοίνωση:

" Με χτυπήματα από θλων- αμβλύ όργανο προκλήθηκε ο θάνατος του ασθενούς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), όπως καταδεικνύει το πόρισμα της νεκροψίας που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών. Σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε η Διοίκηση του ΨΝΑ, το μόνο όργανο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς.
Ο ασθενής- θύτης έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή. Ενώ νοσηλευόταν καθηλωμένος κατάφερε να λυθεί μόνος του, χωρίς τη βοήθεια συνεργού.
Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, φαίνεται ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού (καθήλωση με ιμάντες) ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση.
Σημειώνεται ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη με σκοπό την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του. Ο ειδικός πραγματογνώμονας, όπως κατέθεσε στην ΕΔΕ, κρίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας, δεν πρότεινε κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού.
Συνεπώς, υπό τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, ιδιαίτερα στα τμήματα οξέων περιστατικών, αναδεικνύεται η αντικειμενική δυσκολία αποτελεσματικού χειρισμού των ασθενών με επιθετική συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης ανάλογων προβλημάτων, προωθεί προσλήψεις προσωπικού με ειδική μέριμνα στην ενίσχυση των ψυχιατρικών κλινικών τόσο στα Ειδικά Ψυχιατρικά όσο και στα Γενικά Νοσοκομεία. Παράλληλα, προχωρούμε στην ανάπτυξη σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών για τον τρόπο παροχής ψυχιατρικής περίθαλψης στα τμήματα αυτά καθώς και στην εκ νέου επεξεργασία των ζητημάτων που άπτονται του επανασχεδιασμού της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η ολοκλήρωση της οποίας με την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και την πρόληψη θα συμβάλλει στην αποτροπή ανάλογων τραγικών περιστατικών".