Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

"ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟ" ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΟ ΔΑΦΝΙ - αναδημοσίευση απο http://xaidarisimera.blogspot.gr

κάντε κλικ εδώ


Σήμα SOS για το Νοσοκομείο εκπέμπει μέσα από την εφημερίδα μας η προϊσταμένη της νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ψ.Ν.Α., κ. Βασιλική Μούγια. Τα διαδοχικά άτυχα περιστατικά προβληματίζουν τους εργαζόμενους, που αγωνιούν για το μέλλον του Νοσοκομείου και της ψυχιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα της κρίσης, ενώ η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο γίνεται ανοργάνωτα και σπασμωδικά. Η έλλειψη προσωπικού "αλυσοδένει" τη δυνατότητα της μεγαλύτερης ψυχιατρικής μονάδας της χώρας να προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες, τη στιγμή που αυξάνονται ραγδαία οι εισαγωγές, λόγω ακριβώς της κρίσης. 


"Δύο άτομα για 40 ψυχικά ασθενείς"

Μιλώντας αποκλειστικά στο "Χαϊδάρι Σήμερα" η κ. Μούγια τεκμηριώνει το πρόβλημα με αριθμούς. Μάς λέει ότι 2010 η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Ψ.Ν.Α είχε στη δύναμη της 1007 άτομα, ενώ σήμερα διαθέτει μόλις 650, παρουσιάζοντας μείωση 35%. Προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2010, ενώ τελευταία παρατηρούνται μαζικές συνταξιοδοτήσεις. Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις, σε κάθε βάρδια μόνο δύο νοσηλευτές είναι υπεύθυνα για σαράντα ασθενείς και μάλιστα σε οξέα περιστατικά.

Το τραγελαφικό είναι πως το ΨΝΑ έχει αποκλειστεί από τις προσλήψεις που αναγγέλλει (και τελικά δεν πραγματοποιούνται) κάθε τόσο το Υπουργείο Υγείας. Πάντως αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι περιμένουν τις εξαγγελίες του νέου υπουργού, που υποσχέθηκε 300 προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, στα τρία μοναδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία που έχουν μείνει στη χώρας μας( Ψ.Ν.Α, Δρομοκαΐτειο, Θεσσαλονίκης).

2.500 εισαγωγές ετησίως 

Στον αντίποδα, ενώ το προσωπικό μειώνεται, οι απαιτήσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας αυξάνονται συνεχώς. Οι προσελεύσεις και οι εισαγωγές παρουσιάζουν κατακόρυφη άνοδο. 

Σύμφωνα με την κ. Μούγια, η ψυχιατρική είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική παροχή. Ο ασθενής, όταν θα φτάσει στο νοσοκομείο, βρίσκεται σε οξεία φάση. Χρειάζεται να πειστεί πως πρέπει να παραμείνει, να λάβει την φαρμακευτική του αγωγή και όταν αναρρώσει να επιστρέψει στο σπίτι του, μια που το Ψυχιατρείο δεν δουλεύει πλέον με ασυλική μορφή. 

«Έχουμε 2.500 εισαγωγές ετησίως και τα αντίστοιχα εξιτήρια. Λίγοι είναι οι χρόνιοι που παραμένουν. Σε ποσοστό 40% οι ασθενείς προσέρχονται εκουσίως. Το υπόλοιπο 60% είναι με εισαγγελικές εντολές», μας ενημερώνει. 

Ο νοσοκόμος εκτελεί και χρέη αστυφύλακα!

Στο σημείο αυτό ζητήσαμε την άποψή της για τα περιστατικά θανάτων ασθενών που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στο χώρο του Νοσοκομείου. "Τέτοια περιστατικά είναι πολύ λυπηρά και για το προσωπικό, αφού ζούμε οκτώ ώρες μαζί τους", σχολίασε και συνέχισε. "Το Ψ.Ν.Α είναι νοσοκομείο και όχι χώρος φύλαξης. Έτσι, ενώ παραπέμπονται εδώ  αρκετά άτομα με βάση το άρθρο 69 (ακαταλόγιστη παραβατική συμπεριφορά), έρχονται χωρίς το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό. Αποτέλεσμα ειναι ο νοσηλευτής, χωρίς την απαραίτητη εμπειρία, να αναγκάζεται να εκτελεί και χρέη φύλακα". 

Ρωτήσαμε την προϊσταμένη για το δέσιμο ασθενών στα κρεβάτια, που σε πολλούς δίνει την εικόνα σκληρής μεταχείρισης. Η κ. Μούγια μας απάντησε ότι ο κλινοστατικός περιορισμός μόνο γίνεται σε περιπτώσεις που ο ασθενής είναι επικίνδυνος για τους άλλους ή για τον ίδιο του τον εαυτό και εφαρμόζεται με πρωτόκολλο, που σημαίνει πως με έναν ιμάντα (για να μην πληγώνεται το χέρι του) περιορίζεται στο κρεβάτι. Τέτοιοι περιορισμοί, όπως μάς είπε, γίνονται και σε γενικά νοσοκομεία. Για τους εργαζόμενους του κλάδου, θα ήταν ιδανικό να υπήρχαν μικρά δωμάτια που να καλύπτουν τις ανάγκες του ασθενή και να περιοριζόταν.

Στο Ψ.Ν.Α λειτουργούν εννέα τμήματα, τα οποία δεν είναι ταξινομημένα ανάλογα με τα είδη των παθήσεων. «Δεν υπάρχει διαχωρισμός στα τμήματα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα σε βάρος του ασθενή. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν σε ένα τμήμα εισαχθούν 40 άτομα, που όλοι τους πάσχουν από κατάθλιψη. Από την άλλη όμως δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο θάλαμο ένα νέο διεγερτικό με έναν ηλικιωμένο ανοϊκό», μας τόνισε χαρακτηριστικά. Μας υπενθύμισε ακόμα πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου.

"Ναι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά με προϋποθέσεις"

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, η κ. Μούγια έθεσε σαν κρίσιμο ζήτημα την έναρξη διαδικασιών των προσλήψεων από το Υπουργείο Υγείας. Μας μετέφερε πως ο κλάδος της συμφωνεί με την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, πρέπει να γίνει όμως υπό προϋποθέσεις. Με τη δημιουργία δηλαδή των αντίστοιχων δομών, οργανωμένα και συντονισμένα και όχι σπασμωδικά και παρορμητικά.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξουν εκατοντάδες ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου, αλλά και όλων των δημοτών. Θέλουμε την ενίσχυση και όχι την απαξίωση, για τη στήριξη της δουλειάς μας και την αναβάθμιση του χώρου και των υπηρεσιών. Τα δυο ψυχιατρικά νοσοκομεία της πόλης μας έχουν τεράστια εμπειρία. Μπορούν να βοηθήσουν προς θετική κατεύθυνση».

Γιώργος Παπαπαναγιώτου