Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1ης ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕ

Το Τμήμα Διασυνδετικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας του Επιστημονικού Τομέα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας της Ε.Ν.Ε., με τη συμμετοχή της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», πραγματοποίησαν την 1η Ημερίδα Τμήματος Διασυνδετικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, στις 15 Νοεμβρίου 2019, στο ΔΩΜΑ του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».
Στην έναρξη του επιστημονικού προγράμματος απηύθυναν χαιρετισμό η Διοικήτρια του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» κ. Γκουλάκη-Μητσάκη Παναγιώτα, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» κ. Κεϊμαλή Ελένη, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΕ κ. Πιστόλας Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τομέα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας και Οργανωτικός Γραμματέας της Ε.Ν.Ε. κ. Αβραμίδης Γεώργιος και η Πρόεδρος του Τμήματος Διασυνδετικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας κ. Μαγγούλια Πολυξένη. Επίσης, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος απένειμε Τιμητική Διάκριση στον Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Χρήστο Χριστοδούλου, για την συμβολή του στην ανάπτυξη και προαγωγή της Διασυνδετικής Συμβουλευτικής Ψυχιατρικής και την εν γένει προσφορά του στην Εκπαίδευση και στην Κλινική Πρακτική.
Το επιστημονικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τον Απολογισμό του 2ου Επιμορφωτικού Προγράμματος Διασυνδετικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας και το μελλοντικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό του Τμήματος, από την Πρόεδρο του Τμήματος κ. Μαγγούλια Πολυξένη.
Στη συνέχεια ακολούθησε η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Ειδικά θέματα της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο», η οποία περιελάμβανε πέντε εισηγήσεις. Αρχικά πραγματοποιήθηκε η εισήγηση με τίτλο: «Η λειτουργία της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο: Η ιστορική εξέλιξη και τα καθήκοντα της ομάδας», από τον κ. Ριζάβα Ιωάννη (Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, MSc, Ψ.Ν.Α. «Δαφνί», Μέλος του Τμήματος Διασυνδετικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας της Ε.Ν.Ε.). Ακολούθησε η εισήγηση με θέμα: «Η ακούσια νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο», από τον Καθηγητή Ψυχιατρικής – Ψυχιατροδικαστικής, Διευθυντή Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας και Υπεύθυνο Π.Μ.Σ. «Ψυχιατροδικαστική», κ. Δουζένη Αθανάσιο. Στη συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση με θέμα: ««Ο αλκοολισμός στο Γενικό Νοσοκομείο», από την κ. Τσακλακίδου Δόμνα (Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Υπεύθυνη Μονάδας Εξαρτήσεων, Β΄ Ψυχιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Γραμματέας της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας). Κατόπιν παρουσιάστηκε η εισήγηση με θέμα: ««Η ψυχοφαρμακολογία στην τρίτη ηλικία», με εισηγητή τον κ. Γουρνέλλη Ρωσσέτο, (Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχογηριατρικής, Β΄ Ψυχιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Υπεύθυνος Π.Μ.Σ. «Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη φροντίδα σωματικής & ψυχικής υγείας»). Η Στρογγυλή Τράπεζα ολοκληρώθηκε με τη εισήγηση: «Ψυχικές διαταραχές και καρδιακά νοσήματα», από την κ. Μελετιάδου Μαρία, Νοσηλεύτρια, MSc, BLS, ILS Instructor ERC, Προϊσταμένη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και Μονάδας Εμφραγμάτων, Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο».
Το επιστημονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την Στρογγυλή Τράπεζα: «Διεπιστημονική Προσέγγιση και Ολιστική Φροντίδα Υγείας», η οποία περιελάμβανε πέντε εισηγήσεις. Η πρώτη εισήγηση είχε θέμα: «Οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο: Διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη», με εισηγητή τον κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο, (Ψυχίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ, Συντονιστής Διευθυντής – Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος Ενηλίκων, Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»). Ακολούθησε η εισήγηση με θέμα: «Ψυχολογικά προβλήματα σε ασθενείς και μέλη του προσωπικού Αιματολογικής Κλινικής», από την κ. Βιδαλάκη Μάνια, Κλινική Ψυχολόγος, Αιματολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εισήγηση με θέμα: «Ψυχοεκπαίδευση ασθενών και οικογενειών» από την κ. Δούκη Σταματίνα (Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, MSc, PhD(c), ειδίκευση στην Συστημική Θεραπεία και στην Ψυχοεκπαίδευση Οικογενειών, Προϊσταμένη Ψυχιατρικού Ξενώνα, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»). Η τέταρτη εισήγηση είχε θέμα: «Χρόνια Νόσος και Social Media», από την κ. Μοσκοφίδου Μαρία, Κοινωνιολόγος, MSc και η Στρογγυλή Τράπεζα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση: «Διερεύνηση των στάσεων του προσωπικού Γενικού Νοσοκομείου σε άτομα με πρόσφατη αυτοκτονική συμπεριφορά», με εισηγήτρια την κ. Γεραγώτη Ευανθία, Νοσηλεύτρια, MSc, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Π.Γ.Ν. «Αττικόν».
Η συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας και των φοιτητών – σπουδαστών Νοσηλευτικής ήταν πολυπληθής, καθώς το ΔΩΜΑ του Νοσοκομείου ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Μέσα από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα και οι ιδιαιτερότητες της εφαρμογής της Διασυνδετικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας, της μελέτης της συννοσηρότητας και της προαγωγής του βιοψυχοκοινωνικού προτύπου στον Τομέα της Υγείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε., εκφράζει θερμά ευχαριστήρια προς τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής για τη λεπτομερή οργάνωση της επιστημονικής ημερίδας, στη Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» για την πολύτιμη συνεργασία, καθώς και στη Διοίκηση του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» για τη συνεχή υποστήριξη και φιλοξενία. Επιπλέον, δηλώνει αρωγός σε μελλοντικές επιστημονικές συνεργασίες. 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε 
Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας 
Δημήτριος Σκουτέλης                                                                Αριστείδης Δάγλας