Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ - Η ΑΥΓΗ 4/8/2011

κάντε κλικ εδώ

Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις για να αντιληφθεί κανείς ότι η εισήγηση του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής Άρ. Μουσιώνη προς τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο για την κατάργηση όλων των κλινικών του ΕΣΥ και την αντικατάστασή τους από τρεις τομείς ανά νοσοκομείο (παθολογικός, χειρουργικός, εργαστηριακός) είναι αρκούντως πρόχειρη και δυσλειτουργική, παρά τις πολύ καλές προθέσεις του εισηγητή. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η εισήγηση Μουσιώνη, αντιγραφή συστημάτων ευρωπαϊκών χωρών με διαφορετική διοικητική νοοτροπία, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει...

Το πρώτο περίεργο και ακατανόητο με τη συγκεκριμένη εισήγηση είναι το γεγονός ότι μεταξύ των τριών τομέων ανά νοσοκομείο δεν περιλαμβάνεται η Ψυχική Υγεία! Η εισήγηση Μουσιώνη "ξέχασε" τη λειτουργία ψυχιατρικού τομέα, σε μία εποχή, μάλιστα, όπου καταγράφεται με ένταση η επίμονη καθυστέρηση της χώρας μας στη δημιουργία νέων ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία, ρητή υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ε.Ε. στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων!

Το δεύτερο αρνητικό στοιχείο το οποίο προκύπτει από την εισήγηση Μουσιώνη είναι το γεγονός ότι η δημιουργία τριών τομέων ανά νοσοκομείο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συγκρότηση νέων, πολύ ισχυρών ιατρικών κονκλάβιων, ιδιαίτερα στα μεγάλα νοσοκομεία με τα οποία ενοποιούνται διοικητικά μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα. Εάν ο υπουργός Υγείας, και όχι μόνο ο σημερινός, δυσκολεύεται τα μάλα να ελέγξει την κατάσταση στο νοσοκομείο της Αθήνας "Ευαγγελισμός", για παράδειγμα, με τη δημιουργία των τομέων θα χάσει ακόμη και την... οπτική επαφή! Η καθημερινότητα και, συνεπώς, η εξουσία και όλες οι άλλες κρίσιμες μικροεξουσίες θα παραδοθούν πανηγυρικά στο νέο ιατρικό κονκλάβιο του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον ίδιο τον υπουργό Υγείας και την πολιτική Υγείας όσο και για τον πολίτη και τον ασθενή.

Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι ο υπουργός Υγείας έχει αποφασίσει να δημιουργήσει νέα, πολύ ισχυρά ιατρικά κονκλάβια εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ και να παραδώσει την καθημερινότητα του δημοσίου συστήματος Υγείας στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα μίας ευάριθμης δράκας νέων, πολύ ισχυρών συντονιστών διευθυντών του ΕΣΥ.

Ο Άρ. Μουσιώνης εισηγείται ένα νέο σχήμα δομών προκειμένου να αδρανοποιήσει τις πελατειακές πρακτικές των γιατρών στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, να πετύχει την ολοκληρωμένη και άρτια λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και να εξαλείψει τα "μαγαζάκια". Το σχήμα του, όμως, είναι φορμαλιστικό και παραβλέπει το πεδίο των άτυπων, αλλά καθεστωτικών συμπεριφορών και πρακτικών, οι οποίες διαθέτουν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα...

Το πιθανότερο, αν όχι το σίγουρο, είναι ότι ο Αν. Λοβέρδος έφερε στη δημοσιότητα την πρόταση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής για να προκαλέσει αποκλειστικά και μόνον παρατηρήσεις και αντιδράσεις, να καταστήσει εύλογη την πρόταση του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση 200 περίπου κλινικών του ΕΣΥ και, στη συνέχεια, να αφήσει στα αζήτητα την εισήγηση Μουσιώνη.

Ο Αν. Λοβέρδος θα επιμείνει, λοιπόν, στη δική του πρόταση για κατάργηση 200 περίπου κλινικών του ΕΣΥ, στο πλαίσιο των συνενώσεων ομοειδών κλινικών των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας. Ο ίδιος έχει δηλώσει από την αρχή ότι αυτή η πρόταση συνιστά έναν μετριοπαθή στόχο. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα κανένας σημαντικός λόγος για τον οποίον ο υπουργός Υγείας θα επέλεγε να προχωρήσει πέραν των μετριοπαθών στοχεύσεών του σε αυτό το θέμα, ιδιαίτερα καθώς οι σχετικές αντιδράσεις δεν χαρακτηρίζονται από σοβαρή ένταση.