Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

MAD PRIDE ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ - Διαδήλωση κατά του στιγματισμού των ατόμων με ψυχικές διαταραχές - αναδημοσίευση απο www.athensvoice.gr 14.06.15

κάντε κλικ εδώ




Δεκάδες άνθρωποι στο Παρίσι και τη Μασσαλία έλαβαν μέρος στο Mad Pride, μια διαδήλωση καταγγελίας του στιγματισμού και των προκαταλήψεων κατά των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
Συγκεκριμένα στο Παρίσι, 400 περίπου άτομα παρέλασαν σε εορταστική ατμόσφαιρα, μέχρι την Πλατεία της Βαστίλης, κρατώντας ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα «Τρελοί, ε και;», συνοδευόμενοι από πολύχρωμα άρματα, τύμπανα, φορώντας πόντσο με ζωηρά χρώματα, στολές αρλεκίνου, πιτζάμες και καπέλα γελωτοποιών. 
«Εδώ και δεκαετίες τα προβλήματα ψυχικής υγείας παραπέμπουν σε επικινδυνότητα» δήλωσε ο Φιλίπ Γκεράρ, πρόεδρος της Mad Pride 2015 και της οργάνωσης Advocacy France.
«Σήμερα, θέλουμε να δείξουμε το αντίθετο, ότι τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς να επιτίθενται σε κανέναν. Αρκετά με τους ψηλούς γκρίζους τοίχους και τις λευκές μπλούζες, θέλουμε να δείξουμε τα χρώματά μας» τόνισε ο Γκεράρ.
«Το θεωρώ καλό που αναλαμβάνουμε την ευθύνη και κατεβαίνουμε στο δρόμο για να δείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι σαν τους άλλους» δήλωσε η Κατί, 42 ετών, που πάσχει από διπολική διαταραχή και κρατούσε πινακίδα που έγραφε: «Είμαι διπολική, αλλά το φροντίζω».
«Η ιδέα είναι να διεκδικήσουμε μία σωστή ψυχιατρική στη Γαλλία, διότι πιστεύουμε ότι στα περισσότερα μέρη δεν είναι. Αυτό που θα θέλαμε είναι, για παράδειγμα, να σταματήσουμε να φοράμε πιτζάμα στο νοσοκομείο» δήλωσε, φορώντας πιτζάμα, ο Ματιέ, 33 ετών, πρόεδρος της οργάνωσης Humanpsy που διεκδικεί μία ουμανιστική ψυχιατρική.
Στη Μασσαλία, άλλα εκατό άτομα, εκ των οποίων κάποιοι μεταμφιεσμένοι, διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Περισσότερη ενσυναίσθηση, λιγότερη τρέλα» και «Θεραπεία εάν θέλω, όταν θέλω».