Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΨΝΑ "ΔΑΦΝΙ"

κάντε κλικ εδώ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.
ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
(ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. - Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.-Ε.Σ.Υ.

Πληροφορίες: Αβραμίδης Γεώργιος τηλ: 6932361623
Παρή Ειρήνη τηλ:. 6936714907

Site: www.pasyno.gr
Site: www.synopsyno.blogspot.com
Email: synopsyno@gmail.com


Αθήνα 23/6/2010
Α.Π. 23

Προς την Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Νεφέλη Κατσάνου

κ. Διευθυντά

Όπως σαφώς γνωρίζετε, η συνεργασία μεταξύ του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού, θεωρείται και είναι απαραίτητο στοιχείο και βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου. Ωστόσο, οι δύο ανωτέρω κλάδοι εργαζομένων, διαθέτουν διακριτές αρμοδιότητες και ξεχωριστό ρόλο κατά την παροχή φροντίδας και υγείας προς τους νοσηλευόμενους.

Ειδικότερα το έργο των νοσηλευτών και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, περιγράφονται στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 351/1989, όπου πουθενά δεν αναφέρεται ότι αρμοδιότητα του νοσηλευτή είναι η συμπλήρωση των παραπεμπτικών για εργαστηριακές ή παρακλινικές εξετάσεις.

Επίσης στο άρθρο 3 του Νόμου 3418/2005 (Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας) αναφέρεται ότι «στην έννοια της ιατρικής πράξης είναι η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων». Ακόμη και στα προτυποποιημένα έγγραφα του Υπουργείου Υγείας και Κ.Α. το παραπεμπτικό που αφορά εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις ανήκει στα έντυπα της Ιατρικής Υπηρεσίας όπου πρόσβαση έχει μόνο ιατρός. Εξάλλου πάνω στα συγκεκριμένα έντυπα που ήδη χρησιμοποιούνται στο νοσοκομείο απαιτείται υπογραφή ιατρού.

Έτσι ο νοσηλευτής δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την συμπλήρωση παραπεμπτικών για εργαστηριακές ή παρακλινικές εξετάσεις, διότι καθήκον, υποχρέωση και ευθύνη έχει αποκλειστικά ο ιατρός.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οποιαδήποτε ιατρική οδηγία σχετική με εξετάσεις (εργαστηριακές ή παρακλινικές) θα πρέπει να αναγράφεται από τον ιατρό στο αντίστοιχο παραπεμπτικό και όχι από τον νοσηλευτή και να φέρει την υπογραφή και την σφραγίδα του.

Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διευθετηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις δικές σας ενέργειες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης Ειρήνη Παρή