Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΨΝΑ (ON CALL)

κάντε κλικ εδώ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
(ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. - Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
(ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.-Ε.Σ.Υ.)

Πληροφορίες: Αβραμίδης Γεώργιος τηλ: 6932361623
Τζιάτζιος Αθανάσιος τηλ: 6978335769
Site: www.pasyno.gr
Site: www.synopsyno.blogspot.com

 
Αθήνα 4/4/2011
Α.Π. 11

Προς Την Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ

Θέμα: Καθιέρωση υπηρεσίας ετοιμότητας νοσηλευτικού προσωπικού του ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ» (on call υπηρεσία)
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ του Ν. Αττικής σχετικά με την καθιέρωση της on call υπηρεσίας του νοσηλευτικού προσωπικού επισημαίνει τα εξής:

Η τοποθέτηση του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. παραμένει σταθερή όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. στην τελευταία συνάντηση της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας πριν ένα μήνα με τους προϊστάμενους των τμημάτων και τους υπολόγους των εξωνοσοκομειακών δομών.

Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. είναι αντίθετη στην καθιέρωση της on call υπηρεσίας, διότι καταπατούνται σειρά εργασιακών δικαιωμάτων και δεν μπορεί να αποτελεί λύση στη μόνιμη και συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη προσωπικού.
Ειδικότερα, η εφαρμογή του μέτρου της on call υπηρεσίας βρίσκεται σε αντίθεση:

Με την εφαρμογή του νόμου 1672/1986 που αφορά την απασχόληση και τους όρους εργασίας και ζωής του νοσηλευτικού προσωπικού

Με την υπουργική απόφαση ΔΙΑΔΠ/Γ2γ/ΟΙΚ.1692 ΦΕΚ Β 769 2006, όπου για τις υπηρεσίες που εφαρμόζουν πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία οι ώρες εργασίας κάθε ημέρα ανέρχονται σε 7 1/2 και συνολικά, σε 37 1/2 την εβδομάδα.

Με το άρθρο 32 του νόμου 1568/1985 όπου ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει κάθε μέτρο που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι που παρευρίσκονται στους τόπους εργασίας από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία ή τη σωματική τους ακεραιότητα

Με το ΠΔ 88/99 όπου καθορίζονται οι ημέρες ανάπαυσης και εργασίας και νυχτερινής απασχόλησης.

Επιπλέον, ο νομοθέτης έχει κατοχυρώσει την τακτική χορήγηση ημερήσιας ανάπαυσης την εβδομάδα και για το νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να έχει τη δυνατότητα επαρκούς ανάπαυσης, για να μπορεί να παρέχει με ασφαλή τρόπο υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς, διασφαλίζοντας παράλληλα και τη σωματική και ψυχική υγεία του ιδίου όπως σειρά νομοθετικών διατάξεων την επιβάλλουν.

Έτσι, σε τυχόν εφαρμογή της on call υπηρεσίας του νοσηλευτικού προσωπικού, αγνοείται κάθε ανάγκη ανάπαυσης και ελεύθερου χρόνου, παράλληλα αποστερείται η ανάγκη της οικογενειακής συνοχής και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οδηγεί στη σωματική και ψυχική του εξάντληση.

Επισημαίνουμε τέλος, ότι η on call υπηρεσία ή υπηρεσία ετοιμότητας, δεν αποτελεί θεσμοθετημένη και νομοθετικά κατοχυρωμένη διαδικασία για το νοσηλευτικό προσωπικό και δεν δύναται η εφαρμογή της να δικαιολογηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και ως εκ τούτου κρίνεται παράνομη και καταχρηστική.

Η δε, υπόσχεση για αντάλλαγμά της με υπερωριακή αμοιβή, αποτελεί εκμετάλλευση της οικονομικής αδυναμίας του προσωπικού.

Επιφυλασσόμαστε κατά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου παντός νομίμου δικαιώματός μας.


Με εκτίμηση


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής

Ο Πρόεδρος                                          Η Γραμματέας


Γεώργιος Αβραμίδης                            Μαρία Γιοβάνογλου