Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18/4/2011

κάντε κλικ εδώ


Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός ψυχικά ασθενούς σε κλινική ή νοσοκομείο, χωρίς τη συγκατάθεσή του, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια και αντιτίθεται στις διατάξεις της Σύμβασης, αποφάσισε, σε βραδινή του συνεδρίαση το Σάββατο 16 Απριλίου 2011, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εκδικάζοντας την προσφυγή του ζεύγους Ολιβιέ και Μαρί-Κλοντ Πατού, το Δικαστήριο έκρινε, ομόφωνα, ένοχη τη Γαλλία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, επειδή ο δήμαρχος της πόλης Βιγιέρ Σεντ Πολ αποφάσισε, στις 30 Μαρτίου 2006, τον υποχρεωτικό εγκλεισμό της Μαρί-Κλοντ Πατού σε νοσοκομείο, με βάση το γαλλικό Κώδικα Δημόσιας Υγείας. Αφορμή για την απόφαση του δημάρχου έδωσε η συμπεριφορά της Πατού, που κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε φραστικά εναντίον του γιατρού που την εξέταζε και τον παρενόχλησε στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Με την προσφυγή της Πατού και του συζύγου της Ολιβιέ προς το Δικαστήριο, οι γαλλικές αρχές κατηγορήθηκαν για το γεγονός ότι ο εγκλεισμός της αποφασίστηκε χωρίς τη θέλησή της και για το ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές δεν έδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια, να εξετάσουν την αίτησή της για άμεση απελευθέρωση.
Εξετάζοντας τα πραγματικά περιστατικά το Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές είχαν κινηθεί με μεγάλη βραδύτητα στο θέμα της εξέτασης της αίτησης της Μαρί-Κλοντ Πατού, για άμεση έξοδό της από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραβίαση του βασικού δικαιώματός της στην ελευθερία και την ασφάλεια. Παράλληλα, υποχρέωσε τη Γαλλία να καταβάλει στην κυρία Πατού 5.000 ευρώ για μη χρηματική ζημιά και 2.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες και έξοδα.