Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ "ΘΑΝΑΤΟΥ" - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 11/4/2011

κάντε κλικ εδώ για το άρθρο της Παν. Καρλατήρα στο "Πρώτο Θέμα"
κλικ εδώ για το Δελτίο Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ
και κλικ εδώ για την απόφαση των δύο Εφορειών για την αναστολή της λειτουργίας των δύο νοσοκομείων


Μπορεί τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αθήνας «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» να ανέστειλαν προσφάτως τη λειτουργία τους, ωστόσο εξέπεμπαν σήμα κινδύνου σταθερά καθόλη την τελευταία δεκαετία.

Η συνεχής συρρίκνωση του προσωπικού αλλά και της χρηματοδότησής τους δεν προοιωνίζονταν ευοίωνο μέλλον για την έκβαση της «υγείας» τους.

Την κατάστασή τους επιδείνωσε η εμπλοκή της εφετινής χρηματοδότησής τους από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας –εμπλοκή που αποδίδεται στη μη έγκαιρη αποστολή των στοιχείων του προϋπολογισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου όπου τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα ανήκουν.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού για τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη. «Η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ», τονίζεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για πληρωμή των δεδουλευμένων των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2011 (Ιανουάριος-Απρίλιος), που αντιστοιχεί στο 28% του προϋπολογισμού τους. Επίσης, έχει σταλεί έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε η πληρωμή των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που υπηρετούν στα δύο Νοσοκομεία να γίνεται πλέον από τον γενικό προϋπολογισμό μελών ΔΕΠ του υπουργείου Παιδείας. Αντιστοίχως, η πληρωμή των ειδικευόμενων γιατρών έχει ζητηθεί να γίνεται από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας τους

Οι Εφορείες των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγηνίτειο», σε κοινή τους συνεδρίαση στις 7/4/2011, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις εφημερίες της Αθήνας αλλά και στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των υποχρεώσεών τους για τις λειτουργικές δαπάνες αλλά και για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

«Τα δύο νοσοκομεία από το γεγονός αυτό αντιμετωπίζουν μείζον πρόβλημα ανάληψης υποχρεώσεων για λειτουργικές δαπάνες (φάρμακα, τρόφιμα, υγειονομικό υλικό, καύσιμα) και τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος των Εφορειών , καθηγητής Ογκολογίας κ. Αθανάσιος – Μελέτης Δημόπουλος.

Ανοιχτά μόνο τα εξωτερικά ιατρεία

Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς που έχουν την ευθύνη διοίκησης των δύο νοσοκομείων, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα δύο γειτονικά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι άκρως επικίνδυνη για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.

Ωστόσο, σε ένδειξη καλής θέλησης και υψηλού ιατρικού φρονήματος διαβεβαιώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου, εξετάζοντας όσους είχαν προγραμματισμένα ραντεβού.

Έλλειμμα προσωπικού

Το Αρεταίειο εμφάνιζε έλλειμμα προσωπικού, όπως άλλωστε τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο την τελευταία διετία το πρόβλημα έλαβε τεράστιες διαστάσεις: σχεδόν το 50% των οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ήταν κενές (περί τις 370). Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του νοσοκομείου είχε αναγκαστεί το 2009 να μειώσει κατά 40% τις ανοιχτές κλίνες νοσηλείας, ιδίως στη Χειρουργική και τη Μαιευτική Κλινική.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό έλλειμμα του νοσοκομείου, αυτό εκτιμάται περί τα 2 εκατ ευρώ ετησίως –ποσό που αφορά νοσήλια για οικονομικά αδυνάτους και απόρους. Σημειώνεται πάντως ότι κατά τακτά διαστήματα τα προηγούμενα έτη και τα δύο νοσοκομεία ελάμβαναν έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη των χρεών τους προς τους προμηθευτές υλικών όπως και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αποψίλωση του συστήματος δημόσιας υγείας καταγγέλλουν οι νοσηλευτές

«Αψηφώντας την μεγάλη ιστορία των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων και την επιθυμία των κληροδοτών τους για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας, το Υπουργείο Παιδείας, προχωρά ολοένα και περισσότερο στη μείωση της χρηματοδότησής τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ) του ΕΣΥ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που αποτελεί την απαρχή της κατακρήμνισης του Ε.Σ.Υ.