Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ 16/5/2010

κάντε κλικ εδώ

Αυξημένες ροές προσερχομένων πολιτών στις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, όπως τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας καταγράφουν ήδη οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), ως αρχόμενη κοινωνική συνέπεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Οι ίδιοι έκαναν χθες λόγο σε συνέντευξη Τύπου για "τεκμηριωμένη επιστημονική βεβαιότητα ότι η κρίση θα επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική υγεία των ατόμων όσο και στο σύστημα της Ψυχικής Υγείας".





Άστεγοι, αλλοδαποί και χρήστες ναρκωτικών αναζητούν το προστατευόμενο περιβάλλον του ψυχιατρείου!

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ψυχίατρος Δημ. Πλουμπίδης, ο χρόνος αναμονής για το πρώτο ραντεβού στο ΚΨΥ Βύρωνα - Καισαριανής Αττικής έχει επιμηκυνθεί σε... 1,5 μήνα, έναντι 1 εβδομάδας που ήταν σταθερά πριν από την κρίση. Η αυξητική τάση αφορά ελαφρά ψυχοπαθολογία, όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και άγχος. Μάλιστα, το 30% των προσερχομένων αναζητεί υπηρεσίες συμβουλευτικής, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα ψυχοπαθολογίας, ενώ τέτοιου τύπου υπηρεσίες ήταν στα αζήτητα πριν από την κρίση. Ανάλογη είναι η εικόνα στα ΚΨΥ Κορυδαλλού, Βόλου, κ.ά.

Από την πλευρά της, η ταμίας της ΕΨΕ Ελ. Σιούτη, ψυχίατρος του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ - "Δαφνί"), αποκάλυψε ότι άστεγοι, χρήστες ναρκωτικών και φτωχοί αλλοδαποί απειλούν ακόμη και με απόπειρες αυτοκτονίας προκειμένου να επιτύχουν "εκβιαστικά" εισαγωγή στο ασφαλές και προστατευόμενο περιβάλλον του ψυχιατρείου! Η ίδια σημείωσε ενδεικτικά ότι οι μισοί από τους 41 ασθενείς στο 10ο ψυχιατρικό τμήμα του "Δαφνιού" δεν χρήζουν νοσηλείας! "Οδεύουμε σε παλινδρόμηση στο φαινόμενο του 'αδιαφοροποίητου ασύλου' (Φουκώ) του μεσαίωνα", σχολίασε με βαθύ σκεπτικισμό ο πρόεδρος της ΕΨΕ Ν. Τζαβάρας, κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής.

Στη δική του παρέμβαση, ο γενικός γραμματέας της ΕΨΕ Δημ. Αναγνωστόπουλος τόνισε με έμφαση: "Αν θέλουμε να βγούμε από την κοινωνική κρίση, πέραν της οικονομικής, το θέμα δεν είναι να περικόψουμε τα κονδύλια για την Ψυχική Υγεία. Πρέπει να επενδύσουμε στην Ψυχική Υγεία, στις δομές του κοινωνικού κράτους, για να αποφύγουμε τη μιζέρια και να βγούμε μία ώρα γρηγορότερα από αυτήν την κρίση".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΨΕ Γ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι "τα πρώτα κονδύλια που κόβονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι αυτά για την Ψυχική Υγεία. Τα χρήματα αφαιρούνται από τους ανθρώπους οι οποίοι τα έχουν ανάγκη, γιατί είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν φωνή".

Ο ιδιωτικός τομέας

Αναφερόμενος στην κατάσταση του ιδιωτικού τομέα Ψυχικής Υγείας, τέλος, ο ψυχίατρος Βασ. Τσιπάς, μέλος του Δ.Σ. της ΕΨΕ, ανέφερε ότι στην Αττική λειτουργούν 13 ιδιωτικές νευροψυχιατρικές κλινικές, συνολικής δυναμικότητας 1.300 κλινών, οι οποίες εμφανίζουν ετήσια συνολική κίνηση 5.000 νοσηλευομένων ασθενών, η πλειονότητα των οποίων είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

"Ο ιδιωτικός τομέας Ψυχικής Υγείας λειτουργεί ως παράρτημα του δημοσίου τομέα", παρατήρησε ο ίδιος, ενώ ο Ν. Τζαβάρας επεσήμανε με νόημα ότι "δεν υπάρχει ούτε μία διδακτορική διατριβή για την κατάσταση του ιδιωτικού τομέα Ψυχικής Υγείας. Ακόμη και το υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να παράσχει σχετική πληροφόρηση"...