κάντε κλικ εδώ
Παραμένουν έξι θάλαμοι στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας
Νέα εργασιακά κριτήρια
Οι υπόλοιποι πέντε θα φιλοξενηθούν σε άλλους θαλάμους του νοσοκομείου, λόγω του ότι αντιμετωπίζουν σοβαρή διαταραχή συμπεριφοράς, που, όπως μας αναφέρθηκε, δεν συνάδει σε ένα χώρο αποκατάστασης.Ήδη, κάποιοι από τους πέντε που θα παραμείνουν στο νοσοκομείο (δύο γυναίκες και τρεις άντρες) μεταφέρθηκαν σε άλλους θαλάμους, όπου οι ασθενείς είναι υπό συνεχή επιτήρηση, αφού διατρέχουν ακόμα και κίνδυνο ακούσιου αυτοτραυματισμού, λόγω επιληψίας ή άλλων διαταραχών.
Με καθυστερήσεις
Η διαδικασία μετακίνησης των οκτώ ασθενών από το ψυχιατρικό νοσοκομείο παρουσιάζει καθυστερήσεις, αφού σε αυτήν εμπλέκονται διάφορα κυβερνητικά τμήματα, ενώ απαιτείται και καθορισμός νέων εργασιακών κριτηρίων για τους ψυχολόγους, τους νοσηλευτές, τους βοηθούς νοσηλευτές, τους εργοθεραπευτές και τους άλλους λειτουργούς, που θα εξυπηρετούν τις προστατευόμενες στέγες.
Συντονισμός από το Υπουργείο Εργασίας
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ο θάλαμος 14 λειτουργεί ως μικτός θάλαμος ασθενών με βαριά νοητική υστέρηση, υπό καθεστώς υποχρεωτικής νοσηλείας. Πρόκειται για ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση και σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς, όπως αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική συμπεριφορά, ή ακόμη και παλίνδρομη συμπεριφορά.
Εκτός από αυτόν, υπάρχουν σήμερα άλλοι έξι θάλαμοι στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας - ο 24 θάλαμος εισδοχής, που φιλοξενεί γυναίκες μετά από ένταλμα υποχρεωτικής νοσηλείας, ο 23 εισδοχής αντρών, ο 21 γυναικών για χρόνιες περιπτώσεις, ο 34 και ο 36 αντρών, και ο 37 που είναι θάλαμος κοινωνικής επανένταξης και αποκατάστασης.
Όπως είναι γνωστό, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, που ανέλαβε να συντονίσει την αποϊδρυματοποίηση των οκτώ ασθενών, ανακοίνωσε μια προσφορά για το έργο και ανέμενε ανάδοχο να το αναλάβει. Το έργο καθυστέρησε και το χρονοδιάγραμμα είχε παραταθεί μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου 2013.
Φροντίδα σε 24ωρη βάση
Την απόφαση για κλείσιμο του θαλάμου 14 πήραν τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης και περιλαμβάνει διαδικασία δημόσιας προσφοράς, για να ανατεθεί σε μη κυβερνητικό φορέα η λειτουργία των δύο προστατευόμενων στεγών κοντά στην κοινότητα, που θα παρέχουν υπηρεσίες υψηλής φροντίδας σε 24ωρη βάση. Οι οκτώ ασθενείς προετοιμάζονται κατάλληλα και θα μετακινηθούν στα σπίτια αυτά σε δύο ομάδες των τεσσάρων ατόμων.
Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο 2013 από τις τότε Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Ανδρούλα Αγρότου και Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που είπαν ότι το έργο θα διαρκέσει συνολικά δύο χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 550 χιλ. ευρώ, ενώ μετά το τέλος της διετίας, στόχος είναι τα άτομα να φύγουν από τις δομές αυτές και να μετακινηθούν σε άλλες δομές που λειτουργούν είτε από εθελοντικούς οργανισμούς, είτε από το κράτος.
Τόνισαν ότι το πρόγραμμα μετακίνησης των «οκτώ» από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η λειτουργία του θαλάμου 14 είχε προκαλέσει πολλές φορές στο παρελθόν τα επικριτικά σχόλια της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, για Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης, καθώς και παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα
Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις αρχές του χρόνου, οι ασθενείς του θαλάμου 14 δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να διαβιούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέσα σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο, και ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί την άμεση αποϊδρυματοποίησή τους και την επανένταξή τους μέσα στην κοινωνία, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους.
Διευκρινίστηκε ότι μετά τη μεταφορά των ασθενών, αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί εξατομικευμένο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ στα δύο σπίτια θα τοποθετηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και θα παρέχονται υπηρεσίες παρακολούθησης από ψυχίατρο και ψυχολόγο.
Στόχος είναι η διαβίωση των ασθενών σε προστατευόμενες δομές, κοντά στην κοινότητα σε πρώτη φάση και μέσα στην κοινότητα σε δεύτερη φάση, καθώς και η εκπαίδευση και βελτίωση των δεξιοτήτων τους για αυτοσυντήρηση, δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση.
Αποκατάσταση μέσα στην κοινότητα
Ο Διευθυντής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Γιάννης Καλακούτας ανέφερε ότι οι ασθενείς του θαλάμου 14 είχαν μεταφερθεί εκεί, ελλείψει καταλληλότερων δομών τον καιρό που πάρθηκε η απόφαση για την αναγκαστική εισαγωγή τους και λόγω του ότι δεν αναλάμβαναν οι οικογένειες τη φροντίδα τους.
Πρόσθεσε ότι η πρακτική αυτή ήταν πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, και ότι σύμφωνα με τη σύγχρονη πρακτική, οι ασθενείς υποβάλλονται πλέον σε σύντομη θεραπεία στο νοσοκομείο και ακολούθως γίνεται η αποκατάστασή τους μέσα στην κοινότητα, αποφεύγοντας έτσι την ιδρυματοποίησή τους.