Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

κάντε κλικ εδώ

Προσφάτως ετέθη σε ισχύ ο Νόμος 3979/2011 (ΦΕΚ Α΄ 138/16-06-2011) για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπά ζητήματα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ως άνω Νόμου, η παράγραφος 5 του άρθρου 1 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας «περί καθιερώσεως πενθημέρου εβδομάδος εργασίας των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1157/1981 (Α’ 126), αντικαθίσταται ως εξής :

«α) Οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ορίζονται σε σαράντα (40): αα) για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και όσων κατηγοριών προσωπικού υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ακολουθούν το ωράριο αυτών, ββ) για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των υπηρεσιών και φορέων της προηγούμενης υποπερίπτωσης, οι οποίοι απασχολούνται σε υπηρεσίες και φορείς που λειτουργούν σε 24ωρη βάση ή με τη μορφή εργοστασίου ή εργοταξίου ή συνεργείου ή που επιτελούν εργασίες υπαίθρου, γγ) (…), δδ) (…). β) Η κατά τα ανωτέρω αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας δεν αποτελεί υπερωριακή ή άλλης μορφής πρόσθετη εργασία και δεν συνεπάγεται την αύξηση με οποιονδήποτε τρόπο των αποδοχών ή απολαβών ή των ειδικών επιδομάτων με οποιαδήποτε ονομασία. γ) (…). δ) Οι διατάξεις της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου του ν. 1157/1981 έχουν εφαρμογή και στο προσωπικό της υποπερίπτωσης ββ’ της περίπτωσης α’ της παρούσας παραγράφου. ε) Με την παρούσα διάταξη καταργούνται η παρ. 4 του άρθρου 36 του ν. 3584/2007 (Α’ 143), η παρ. 1 του άρθρου μόνου του π.δ. 588/1988 (Α’ 284), η παρ. 5 του άρθρου 1 της αριθ. ΔΙΑΔΠ/Γ2γ/οικ/1692/27.6.2006 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών (Β’ 769), η παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 1400/1983 (Α’ 156)».

Όπως προκύπτει εκ των ανωτέρω διατάξεων, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας προσδιορίζονται πλέον σε σαράντα (40) για το προσωπικό του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ. Η νέα αυτή ρύθμιση φαίνεται να καταλαμβάνει και τους νοσηλευτές, οι οποίοι υπάγονται στην υποπερίπτωση ββ΄, δοθέντος ότι απασχολούνται σε υπηρεσίες, όπως π.χ. νοσοκομεία, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η διάταξη της περίπτωσης δ΄ των προαναφερθεισών διατάξεων, σύμφωνα με την οποία «οι διατάξεις της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου του ν. 1157/1981 έχουν εφαρμογή και στο προσωπικό της υποπερίπτωσης ββ’ της περίπτωσης α’ της παρούσας παραγράφου», ήτοι στο προσωπικό που απασχολείται σε υπηρεσίες που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όπως είναι και οι νοσηλευτές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του δεύτερου άρθρου του Νόμου 1157/1981, «προκειμένου περί του προσωπικού ή μέρους προσωπικού του Εθνικού Τυπογραφείου ή ετέρων υπηρεσιών τυπογραφείου και βιβλιοδεσίας, ως και μηχανογραφικών υπηρεσιών, αι κατά την παράγραφον 5 περίπτ. α΄ του παρόντος άρθρου οριζόμεναι καθ` εβδομάδα ώραι εργασίας δύναται, κατ’εξαίρεσιν, λόγω ειδικών δυσμενών συνθηκών εργασίας του ως άνω προσωπικού, να μειούνται κατά ημίσειαν ώραν ημερησίως δι` αποφάσεως του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως».

Συμπερασματικά, ειδικώς για το νοσηλευτικό προσωπικό των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα για την μείωση κατά μισή ώρα ημερησίως του ωραρίου απασχόλησης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Σκουτέλης              Αριστείδης Δάγλας