Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ - paraskhnio.gr

κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα

κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το Πόρισμα της Επιτροπής

κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Υλικό σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής

και εδώ οι παρεμβάσεις της ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ για την ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ

Στην λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αναμένεται να εισέλθουν οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.





Ταυτόχρονα, περίπου 100.000 - 120.000 εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, σύμφωνα με την επιτροπή, όπως: πλανόδιοι πωλητές, οι οικιακοί βοηθοί, οι εργαζόμενοι στον χώρο του μόντελινγκ, οι εκφωνητές ραδιοφώνου, οι κομμωτές, οι καμαριέρες, μάγειροι, φύλακες και επιστάτες εργοστασίων, απασχολούμενοι στην ιχθυαγορά, στην κρεαταγορά, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, ταμίες σουπερ μάρκετ, ελεγκτές-εισπράκτορες στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, φορτοεκφορτωτές, τσαγκάρηδες, λατζέρηδες και δασεργάτες.

Στον αντίποδα, για ένταξη σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών προτείνονται, μεταξύ άλλων, οι αγρεργάτες, οι αλλιεργάτες, το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων, οι τεχνικοί σε βιολογικούς καθαρισμούς, οι εναερίτες ΔΕΗ και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, οι ψεκαστές φυτοπροστατευτικών, οι μηχανοδηγοί μετρό και τραμ.

Η απόφαση για την οριστική λίστα θα παρθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και θα επαναξιολογείται κάθε 3 χρόνια έπειτα από την διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι στην κυβέρνηση αξιοποιούν "όλες τις μελέτες όλα τα πορίσματα αλλά και ό,τι έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο" ώστε να καταλήξουν σε μια "επικαιροποιημένη λίστα που θα είναι δίκαιη, με ίδιο καθεστώς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα έχει μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στο συγκεκριμένο καθεστώς να μην χάσουν τα δικαιώματά τους".

Η ασφαλιστική αποτίμηση των ειδικοτήτων που δεν υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα γίνεται βάση του ειδικού προσδιορισμού του επαγγελματικού κινδύνου.

Η ένταξη των νοσηλευτών που απασχολούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ίσως είναι και το αποτέλεσμα των συνδικαλιστικών πιέσεων της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ (Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ), η οποία και ανέλαβε συστηματική δράση για την κατοχύρωση διευρυμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων