κάντε κλικ εδώ
Πολλές φορές «είμαστε σε απόγνωση» λένε στην «K» οι ειδικοί γιατροί
Της Πεννυς Μπουλουτζα
Σε κατάσταση πλήρους απορρύθμισης παραμένει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ειδικά σε ό, τι αφορά την αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών. Το αποτέλεσμα είναι τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων να γεμίζουν καθημερινά με ράντζα και να νοσηλεύονται ασθενείς με κατάθλιψη δίπλα σε διεγερτικούς και 15χρονοι έφηβοι δίπλα σε υπερήλικες με άνοια.
Στο λεκανοπέδιο Αττικής λειτουργούν επτά ψυχιατρικά τμήματα σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, που διαθέτουν περί τις 140 κλίνες, ενώ οι ανάγκες για νοσηλεία αφορούν σε διπλάσιο αριθμό ασθενών. Στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Ευαγγελισμού, δυναμικότητας 20 κλινών, με τη «βοήθεια» ράντζων νοσηλεύονται τουλάχιστον 35 ασθενείς σε καθημερινή βάση. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο διευθυντής του Τμήματος κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, «αυτό σημαίνει ότι η κλινική είναι σε οριακά επίπεδα ασφαλούς λειτουργίας. Τα καταφέρνουμε μόνο επειδή εντείνουμε τις προσπάθειές μας ως προσωπικό της κλινικής». Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρόπουλο, μετά το 2000 άρχισε να διογκώνεται το πρόβλημα των ράντζων στους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων, ως αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των κλινών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. «Κι ενώ για τους χρόνιους ασθενείς αναπτύχθηκαν δομές στη κοινότητα όπως οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα και ξενώνες, δεν υπήρξε αντίστοιχη ανάπτυξη ψυχιατρικών τομέων των νοσοκομείων για τα οξέα περιστατικά», τονίζει.
Για «ψυχιατρική απορρύθμιση» κάνει λόγο μιλώντας στην «Κ» η διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Κρατικού Αθηνών, κ. Μαρία Διαλλινά.
Τα ράντζα
Οπως επισημαίνει, «τα ράντζα είναι το επιφαινόμενο ενός λάθος παραδείγματος στην ψυχιατρική. Μετά το ’80 και την κατακραυγή της χώρας μας λόγω του ασύλου της Λέρου, επικράτησε η αντίληψη της αποασυλοποίησης που σήμερα τείνει να γίνει επανασυλοποίηση όχι όμως σε ευρύχωρα ψυχιατρεία, αλλά στα “στενόχωρα” ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων. Εκεί, ασθενείς όλων των ειδών, στοιβάζονται και το μόνο που είναι δυνατόν να γίνει είναι διεκπεραίωση των περιστατικών. Την περασμένη Τετάρτη στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Αθηνών, δυναμικότητας 18 κλινών, νοσηλεύονταν 26 ασθενείς, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Και αυτή είναι ενδεικτική εικόνα μιας ήρεμης ημέρας στο συγκεκριμένο τμήμα», επισημαίνει η κ. Διαλλινά και συνεχίζει: «Η αποασυλοποίηση ασχολείται μόνο με τα βαριά χρόνια περιστατικά, ως ένας παθολόγος να ασχολείται μόνο με τα τελικά στάδια του καρκίνου και να αφήνει χωρίς κατάλληλη ειδική θεραπεία μεγάλες ομάδες ασθενών που εργάζονται και πληρώνουν φόρους για την ύπαρξη των νοσοκομείων. Υπάρχει το παράλογο σχέδιο να κλείσουν το 2012 τα δύο μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Αυτό μπορεί να σημαίνει, για το φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα, εξοικονόμηση πόρων, όμως ένα μεγάλο μέρος ασθενών θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και αυτοκτονία, στον καιάδα των δρόμων –έξι στους δέκα άστεγους είναι ψυχιατρικοί ασθενείς– ή στις μη επαρκείς ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές και την πολυφαρμακία».
Εικόνα απορρύθμισης περιγράφει στην «Κ» και ο διευθυντής της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Κρατικού Νίκαιας κ. Γιάννης Σπυρόπουλος. Οπως επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος, «πολλές φορές είμαστε σε απόγνωση. Φανταστείτε εν μέσω εφημερίας να έχουμε αναπτύξει έξι ράντζα στον διάδρομο, να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος για να μπει άλλο και να έχουμε μπροστά μας αρκετές ώρες έως ότου λήξει η εφημερία. Είναι ένα πρόβλημα που κανείς δεν μπορεί να λύσει».
Ως λύση για την ομαλοποίηση της κατάστασης ο κ. Αλεξανδρόπουλος προτείνει να ανοίξουν τουλάχιστον 4-5 ψυχιατρικά τμήματα σε γενικά νοσοκομεία της Αττικής. Από την πλευρά της η κ. Διαλλινά «προσθέτει» ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν και ειδικές κλινικές (για ψυχογενή ανορεξία, για κατάθλιψη κ. ά.) με την αξιοποίηση των κτιρίων των ψυχιατρείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η λειτουργία ψυχιατρικών τμημάτων στα νοσοκομεία.