Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ! - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 21/10/2010

κάντε κλικ εδώ


Στον "αέρα" κινδυνεύει να βρεθεί για πολλοστή φορά η δημιουργία ψυχιατρικών κλινικών σε δεκάδες γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, καθώς και μεγάλου αριθμού κινητών μονάδων Ψυχικής Υγείας, αφού οι διοικητές των ιδρυμάτων κωλυσιεργούν και δεν έχουν καταθέσει ακόμη στο υπουργείο Υγείας τα τεχνικά δελτία προκειμένου τα έργα να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, ενώ οι προθεσμίες οδεύουν προς τη λήξη τους!

Ο γενικός γραμματέας Υγείας Ν. Πολύζος έχει δώσει εντολή στους διοικητές να καταθέσουν πάραυτα τα τεχνικά δελτία για τα έργα, αλλά η τύχη της εντολής παραμένει λίαν αμφίβολη, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να ασκεί ιδιαίτερες πιέσεις στους διοικητές των ιδρυμάτων για το συγκεκριμένο θέμα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αναμένεται να καλυφθούν σχεδόν πλήρως, για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια, οι ανάγκες χρηματοδότησης των φορέων της αποασυλοποίσης των ψυχικώς πασχόντων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τελικά έκτακτη επιχορήγηση ύψους 12 εκατ. ευρώ για τις μονάδες του προγράμματος "Ψυχαργώ".

Η δημιουργία νέων ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελεί κρίσιμη αναγκαιότητα και υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων. Όμως, οι πλειονότητα των διοικητών των ιδρυμάτων εμφανίζονται εξαιρετικά "δύσκαμπτοι" έναντι των υποχρεώσεών τους, καθώς πρόκειται για έργα τα οποία δεν χαίρουν συνήθως δημοφιλίας ούτε από το προσωπικό ούτε απο τις τοπικές κοινωνίες, εξαιτίας των αρνητικών στερεοτύπων και του ισχυρού κοινωνικού στίγματος, τα οποία ακολουθούν τους ψυχικώς πάσχοντες.

Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου έχει καταστεί τελικά εφικτό να δημιουργηθούν νέα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία της χώρας, η άρνηση ψυχιάτρων να στελεχώσουν τις δομές, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού οδηγούν στο διαδεδομένο φαινόμενο δημοσίων ψυχιατρικών κλινικών και άλλων κοινοτικών δομών Ψυχικής Υγείας στελεχωμένων με νοσηλευτές και ψυχολόγους, αλλά όχι με ψυχιάτρους...

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Ημέρας Λασηθίου, το οποίο είναι πλήρως στελεχωμένο με νοσηλευτές και ψυχολόγους, αλλά δεν διαθέτει ούτε έναν ψυχίατρο και, έτσι, αδυνατεί να λειτουργήσει! Επίσης, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Ξάνθης και Καλαμάτας διαθέτουν όλο το αναγκαίο προσωπικό, αλλά μόνον από έναν ψυχίατρο, τους διευθυντές των δύο Κέντρων!
Το υπουργείο Υγείας, πάντως, θεωρεί ότι η δημιουργία των νέων ψυχιατρικών κλινικών και των κινητών μονάδων Ψυχικής Υγείας στα γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας αποτελεί πλέον πρώτη προτεραιότητα για τον χώρο της Ψυχικής Υγείας, καθώς ο συνολικός αριθμός των ξενώνων, των οικοτροφείων και των προστατευομένων διαμερισμάτων αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων, που λειτουργούν σήμερα, εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός.

Η πολύχρονη καθυστέρηση στη δημιουργία νέων δημοσίων ψυχιατρικών κλινικών και άλλων κοινοτικών δομών Ψυχικής Υγείας έχουν οδηγήσει ολόκληρες περιοχές της χώρας να καλύπτονται αποκλειστικά και μόνον από ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές και ιδιώτες ψυχιάτρους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Θεσσαλίας. Το ψυχιατρείο Πέτρας Ολύμπου έκλεισε οριστικά πριν από μερικά χρόνια χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προηγουμένως οι αναγκαίες κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές οι δομές δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας Ψυχικής Υγείας να έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία...