Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΝΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

κάντε κλικ εδώ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
(ΣΥ.ΝΟ. ΕΣΥ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
 

                                                         Προς: -Διοικητή Γ.Ν.Ρεθύμνου

                                                                   -Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας


Όπως γνωρίζετε, ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολεί σοβαρά την νοσηλευτική κοινότητα είναι η θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων του εφημερεύοντος νοσηλευτή, ώστε να μην αναγκάζεται κάθε φορά να αυτοσχεδιάζει κατά την διάρκεια της εφημερίας, νιώθοντας διαρκώς ανασφάλεια και αβεβαιότητα γι’ αυτά που κάνει. Τα τελευταία δε χρόνια η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έχουν αυξηθεί, λόγω της τεράστιας έλλειψης νοσηλευτών και της υποχρέωσης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από παρελθούσες διευθύνσεις της Νοσηλευτικής υπηρεσίας, να εφημερεύουν κάνοντας ταυτόχρονα βάρδια στο νοσηλευτικό τμήμα που ανήκουν.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Α 32/1986 ΠΔ. 87 άρθρο 2 « κάθε Νοσοκομείο απαρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του νόμου 1397/83, από τρεις υπηρεσίες α) την Ιατρική, β) την Νοσηλευτική και γ) την Διοικητική.

Κάθε υπηρεσία έχει την δική της ξεχωριστή συγκρότηση και ιεραρχική διάρθρωση. Οι τρεις υπηρεσίες είναι μεταξύ τους ιεραρχικά ισότιμες και υπάγονται ιεραρχικά στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου », επίσης στο άρθρο 10 παρ.2 του ιδίου Π/Δ αναφέρει ότι οι αρμοδιότητες της Νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι «Η παροχή νοσηλείας στους αρρώστους, σύμφωνα με τα διδάγματα της νοσηλευτικής και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων των υπευθύνων σε κάθε περίπτωση γιατρών, η προώθηση και προαγωγή της νοσηλευτικής και της εκπαίδευσης στον τομέα αυτό, και ο προγραμματισμός και ο έλεγχος των παρεχομένων υπηρεσιών».

Όπως προκύπτει λοιπόν από την ισχύουσα νομοθεσία οι αρμοδιότητες του εφημερεύοντος νοσηλευτή πρέπει ξεκάθαρα να αφορούν θέματα της νοσηλευτικής υπηρεσίας και μόνο, και να μην του μεταφέρονται ευθύνες των άλλων υπηρεσιών που δεν είναι της αρμοδιότητας του και στην συνέχεια να του καταλογίζονται και ευθύνες. (π.χ. δεν μπορεί ο νοσηλευτής να ασχολείται με τεχνικές βλάβες στο νοσοκομείο και να ψάχνει τον τεχνικό ή να ελέγχει αν ο διοικητικός υπάλληλος που εφημερεύει είναι στη θέση του ή να κρατάει μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων και να επωμίζεται το καθήκον της εξεύρεσης αποκλειστικής τη στιγμή που η αποκλειστική είναι ιδιώτης και όχι υπάλληλος του νοσοκομείου, ή να υποχρεούται να γνωρίζει τι συμβαίνει κάθε στιγμή στο νοσοκομείο και να ενημερώνει τον Διοικητή, τη στιγμή που ταυτόχρονα έχει αναλάβει την νοσηλεία ασθενών σε κάποιο νοσηλευτικό τμήμα πράγμα που δυσχεραίνει την εκτέλεση των καθηκόντων του).

Ακόμη όμως και για θέματα που είναι της νοσηλευτικής υπηρεσίας και αφορούν έκτακτα συμβάντα υψηλής ευθύνης δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που να καθορίζει συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο εφημερεύων νοσηλευτής που θα διευκολύνουν το έργο του. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο την καθιέρωση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου όπου ο εφημερεύων νοσηλευτής θα γνωρίζει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει για κάθε περίπτωση και σας παρακαλούμε να προγραμματίσετε συνάντηση προκειμένου από κοινού να συντάξουμε αυτό το πρωτόκολλο.

Παράλληλα θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο εφημερεύων νοσηλευτής λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που αναλαμβάνει δεν δύναται ταυτόχρονα με τα καθήκοντα του να εκτελεί βάρδια σε κάποιο νοσηλευτικό τμήμα. Επίσης δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς. Όλοι οι νοσηλευτές θα πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των εφημεριών ανεξαρτήτως του νοσηλευτικού τμήματος στο οποίο εργάζονται, εκτός και αν έχουν πάρει άδεια από το Δ.Σ του Νοσοκομείου για συγκεκριμένο λόγο.

Πιστεύουμε επίσης ότι ο εφημερεύων νοσηλευτής λόγω των αυξημένων ευθυνών που αναλαμβάνει, και ειδικά τα τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο μας, όπου λόγω της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτών αναγκάζεται και εκτελεί ταυτόχρονα και τα καθήκοντα του νοσηλευτή σε κάποιο νοσηλευτικό τμήμα, θα πρέπει να αμείβεται με ιδιαίτερο καθεστώς (επίδομα εφημερίας), όπως εξάλλου ισχύει με τους εφημερεύοντες φαρμακοποιούς, ιατρούς, και τους άλλους επιστήμονες υγείας και να μην τίθεται ζήτημα διάκρισης και άνισης μεταχείρισης.

Είμαστε πάντα διαθέσιμοι για κάθε διευκρίνιση για το συγκεκριμένο θέμα και θα έχετε την συνεργασία μας σε κάθε πρωτοβουλία σας που θα έχει ως σκοπό τη βελτίωση των όρων εργασίας των νοσηλευτών και των παρερχομένων νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Με τιμή για το Δ.Σ. του ΣΥ.ΝΟ.ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου



Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γ.Γραμματέας


Αποστολάκης Εμμανουήλ                                                 Τολίκας Κωνσταντίνος