Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ - ΟΥΤΕ ΓΑΝΤΙΑ ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΕΦΗΜ. "ΤΑ ΝΕΑ"

κάντε κλικ εδώ

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ υλικά πρώτης ανάγκης διαπιστώνονται στα νοσοκοµεία όλης της χώρας, όπου τα φίλτρα αιµοκάθαρσης αποτελούν σπάνιο είδος στις αποθήκες υγειονοµικού υλικού.

Παράλληλα, αναβάλλονται χειρουργεία για την αντιµετώπιση του καταρράκτη καθώς στις αποθήκες δεν υπάρχουν ενδοφακοί ούτε όµως υλικά όπως τα γάντια µιας χρήσης και το χαρτί υγείας! Είναι ενδεικτικό πως το Γενικό Νοσοκοµείο Νικαίας, σύµφωνα µε τον υπεύθυνο του Νεφρολογικού Τµήµατος και πρόεδρο της Νεφρολογικής Εταιρείας Χρήστο Ιατρού, «θα στερέψει από φίλτρα αιµοκάθαρσης σε τρεις ηµέρες». Οπως τονίζει ο κ. Ιατρού, το ίδιο πρόβληµα αντιµετωπίζουν νεφρολογικές µονάδες σε νοσοκοµεία όλης της χώρας, από την Εδεσσα και τη Θεσσαλονίκη έως την Πελοπόννησο.

Με αυτό τον τρόπο οι προµηθευτές δείχνουν τις προθέσεις τους στο υπουργείο Υγείας λόγω των χρεών που παραµένουν ανεξόφλητα, ενώ το υπουργείο έχει προβεί σε κεντρικό διαγωνισµό µε την Επιτροπή Προµηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και ζητά χαµηλότερες τιµές.

Ως αποτέλεσµα, οι προµηθευτές παραδίδουν τα φίλτρα στις παλιές αλµυρές τιµές, κάνοντας έκπτωση (έως και 30%) στους διοικητές, µόνο σε περίπτωση κατά την οποία θα τους αποζηµιώσουν εντός 60 ηµερών. Αλλες εταιρείες κρατούν ακόµη πιο σκληρή στάση, αρνούµενες να παραδώσουν υλικά.

Ιδια είναι η κατάσταση και στον Ερυθρό Σταυρό, όπου εκτός από τη Μονάδα Νεφρού, την περασµένη εβδοµάδα κατά τη γενική εφηµερία οι γιατροί και οι νοσηλευτές έψαχναν µάταια για χαρτί υγείας και πετσέτες γενικής χρήσης. Στην Κρήτη, τα νοσοκοµεία κάνουν ανταλλαγές υλικών, προσπαθώντας να καλύψει το ένα τις ελλείψεις του άλλου.

Νέο εµπάργκο
Σήµερα αναµένεται και η απόφαση του Συνδέσµου Ελλήνων Προµηθευτών Επιστηµών και Υγείας (προµηθεύουν το ΕΣΥ µε γάντια έως και στεντ), που προσανατολίζεται σε νέο εµπάργκο. Οπως υπογραµµίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας του Συνδέσµου, Παύλος Αρναούτης, τα νοσοκοµεία δεν πληρώνουν ούτε για τις παραλαβές του 2010 και έτσι τα χρέη διογκώνονται.

Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του χρόνου έως και σήµερα τα µέλη του Συνδέσµου έχουν λάβει µόνο το 4,5% του ποσού που τους αναλογεί βάσει των παραδόσεων.

Επίσης, την περασµένη εβδοµάδα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προµηθευτών Εµφυτεύσιµου Ορθοπεδικού Υλικού ανακοίνωσε µε επιστολή του ότι για την περίοδο Ιανουάριος - Αύγουστος 2010, το 90,2% των προµηθειών εµφυτεύσιµου ορθοπεδικού υλικού παραµένει ανεξόφλητο.