Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

κάντε κλικ εδώ

Τουλάχιστον 40 ασθενείς έχει να περιθάλψει κάθε βράδυ ένας νοσηλευτής στο Νοσοκοµείο Ευαγγελισµός, ενώ παρόµοια κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλο το ΕΣΥ. Η έλλειψη νοσηλευτών έγινε αµέσως αντιληπτή από τον νέο υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση προς τους διοικητές για άµεση πρόσληψη 971 επαγγελµατιών. «Τα προβλήµατα του κλάδου όµως αλλά και των ασφαλισµένων δεν λύνονται τόσο απλά» επισηµαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Οµοσπονδίας του ΕΣΥ.

1 Γιατί έδωσε ο κ. Λοβέρδος εντολή να γίνουν άµεσα προσλήψεις νοσηλευτών;

Προσλήψεις νοσηλευτών εκκρεµούν εδώ και 2 χρόνια. Κοµβικό σηµείο της καθυστέρησης είναι η ανυπαρξία κωδικών για την πληρωµή των νεοπροσλαµβανοµένων. Καλώς λοιπόν ο κ. Λοβέρδος εξέδωσε την εντολή, αρκεί να υπάρχει παρακολούθηση της υπόθεσης από τον ίδιο προσωπικά.

2 Πόσους ασθενείς πρέπει να έχει ένας νοσηλευτής για να κάνει σωστά τη δουλειά του;

Σύµφωνα µε το ισχύον πρωτόκολλο σε όλα τα πολιτισµένα κράτη, στα γενικά τµήµατα (παθολογικά) η στελέχωση είναι ένας νοσηλευτής για κάθε 7 κρεβάτια, ενώ στις ΜΕΘ ένας νοσηλευτής για κάθε ασθενή ανά βάρδια. Στον Ευαγγελισµό αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε τουλάχιστον 40 ασθενείς.

3 Ποια είναι τα 5 νοσοκοµεία που αντιµετωπίζουν τις περισσότερες ελλείψεις;

Με βάση τον αριθµό των πολιτών που δέχονται, ιεραρχούνται ως εξής: Ευαγγελισµός, Γ.Ν. Νίκαιας, Γ.Ν. Γεννηµατάς, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και Αττικό.

4 Οι 971 που αναµένεται να προσληφθούν θα λύσουν το πρόβληµα;

Οχι. Αλλωστε πάνω από 3.000, επί συνόλου 18.000 νοσηλευτών του ΕΣΥ, έχουν υποβάλει εντός του 2010 αίτηση συνταξιοδότησης.

5 Τι αντίκτυπο έχει αυτό στους ασθενείς;

Η έλλειψη νοσηλευτών πολλές φορές µπορεί να αποβεί µοιραία για την έκβαση της πορείας της θεραπείας.

6 Πόσοι χρειάζονται για να στελεχώσουν τα νοσοκοµεία όλης της χώρας;

Τουλάχιστον άλλοι 15.000 για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ.

7 Είναι ξεκάθαρα τα καθήκοντα των νοσηλευτών;

Οχι. Ο Νόµος 3204/2003 προέβλεψε το λεγόµενο «καθηκοντολόγιο», η εκπόνηση του οποίου ανατέθηκε στην Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος µε τον Νόµο 3252/2004. Προβλεπόταν η έκδοση ενός Π.Δ. από τον υπουργό Υγείας και οι νοσηλευτές θα είχαν καθηκοντολόγιο. Η ΕΝΕ συνέταξε την πρότασή της, η κ. Ξενογιαννακοπούλου όµως, αντί να την ενσωµατώσει σε Π.Δ., παρέπεµψε την υπόθεση στις καλένδες µε τον Ν. 3868/2010 στον οποίο αναγράφεται ότι πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για να ισχύσει.

8 Στην καθηµερινή νοσηλεία τι εξαρτάται από αυτούς;

Η συνολική εκτίµηση, ο προγραµµατισµός και η παρακολούθηση της πορείας της ανάρρωσης του ασθενούς είναι έργο του νοσηλευτή. Κανείς άλλος κλάδος εργαζοµένων δεν είναι τόσο κοντά στον άνθρωπο που νοσεί.

9 Ποια είναι η διαφορά µε τους νοσοκόµους;

Οι νοσηλευτές είναι απόφοιτοι της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης ενώ οι νοσοκόµοι της Υποχρεωτικής κι έχουν απλούστερες και επικουρικές αρµοδιότητες.

10 Τους ανατίθεται συχνά κάτι που δεν είναι στις αρµοδιότητές τους;

Βεβαίως. Μάλιστα αρκετές φορές εκτελούν έως και ιατρικές πράξεις.

11 Ανθυγιεινό επίδοµα λαµβάνουν;

Οι νοσηλευτές του ιδιωτικού τοµέα υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) ενώ εµείς του Δηµοσίου όχι. Ακόµα ένα ελληνικό παράδοξο.

12 Πληρώνονται για τις αντικαταστάσεις που κάνουν λόγω ελλείψεων;

Οι ελλείψεις καλύπτονται µε υπερεργασία των υπαρχόντων, οι οποίοι περιµένουν µήνες για να πάρουν τα ρεπό.

13 Εχουν διαµαρτυρηθεί στον Σύλλογο για υπερεργασία;

Πολλές φορές οι νοσηλευτές υποφέρουν από κάθε είδους επαγγελµατικά νοσήµατα (οσφυαλγίες, φλεβίτιδες κ.λπ.) που δεν πληρώνονται µε καµία υπερωρία. Αυτό να κρατήσετε.

14 Πληρώνονται όλες τις εφηµερίες;

Οχι. Ηδη η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ έχει αρχίσει να αποστέλλει εξώδικα, µε αρχή τη Λάρισα, προκειµένου οι νοσηλευτές να πληρωθούν τα δεδουλευµένα.

15 Επικοινωνούν µε την Οµοσπονδία οι άνεργοι;

Οι άνεργοι επικοινωνούν συνεχώς τόσο µε την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, την οµοσπονδία µας, όσο και µε την ΕΝΕ, το Επιµελητήριο των Νοσηλευτών και βρίσκουν άµεση ανταπόκριση στα αιτήµατά τους.

16 Οι διοικητές των νοσοκοµείων γιατί καθυστερούν τις προσλήψεις;

Η αλήθεια µπορεί να βρεθεί κατά περίπτωση. Ισως φταίει το γεγονός ότι µόλις το 1/3 των διοικητών έχουν σχέση µε διοίκηση υπηρεσιών Υγείας. Οι υπόλοιποι προέρχονται από χώρους άσχετους µε την Υγεία, κυρίως από διοίκηση και οικονοµικά.

17 Σε ποια άλλα προβλήµατα µπορεί να οδηγήσει η κακή διαχείριση του νοσοκοµείου;

Σε αύξηση των χρεών, σε άστοχες κινήσεις αναφορικά µε τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού και σε συνδιοίκηση µε συνδικαλιστές, όπως συµβαίνει σε πολλές περιπτώσεις.

18 Προσέρχονται για παράπονα συνάδελφοί σας στην οµοσπονδία;

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ έχει παρέµβει εγγράφως, εξωδίκως και ενδίκως τουλάχιστον σε 1.000 υποθέσεις νοσηλευτών κατά την τελευταία τετραετία.

19 Περιµένετε να αλλάξει κάτι µε την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας;

Ασφαλώς. Γιατί το προσωπικό στοιχείο, παρά την όποια σχεδιαζόµενη κεντρική πολιτική, συνεχίζει να έχει τη δική του σηµασία. 20 Αν ο υπουργός προσέβλεπε στην εύρυθµη λειτουργία του ΕΣΥ τι αλλαγές θα έπρεπε να κάνει στον κλάδο σας;

Πρόσληψη νοσηλευτών άµεσα, ενιαίο νοσηλευτικό µισθολόγιο - κλάδος ΕΣΥ, ένταξη νοσηλευτών στα ΒΑΕ, ενιαία πανεπιστηµιακή νοσηλευτική εκπαίδευση, εξαίρεση των νοσηλευτών από τους λοιπούς δηµοσίους υπαλλήλους µισθολογικά και σε σχέση µε την ιεραρχική τους εξέλιξη.