κάντε κλικ εδώ
Σε παράνομες μετακινήσεις νοσηλευτών προβαίνει συστηματικά το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του Δρομοκαϊτειου, απογυμνώνοντας το ούτως ή άλλως ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό των τμημάτων του νοσοκομείου και αφήνοντας εκτεθειμένους σε κινδύνους τους ψυχικά ασθενείς που φιλοξενούνται σε αυτό.
Τρεις νοσηλευτές μετακινήθηκαν σε διοικητικές θέσεις μέσα στο νοσοκομείο μόνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ καταγράφηκε ακόμη και η περίπτωση ενός υπαλλήλου που μεταφέρθηκε από τη φύλαξη ασθενών θαλάμου στο τηλεφωνικό κέντρο προκειμένου αυτός να συνδράμει το έργο άλλων δύο διοικητικών υπαλλήλων!
Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ του Ν. Αττικής, οι μετακινήσεις νοσηλευτών – οι οποίες σημειωτέον υλοποιούνται με αποφάσεις του προέδρου του νοσοκομείου κ. Ν. Τσική- σε άλλα, εκτός του αντικειμένου τους, καθήκοντα απαγορεύονται ρητώς και κατηγορηματικώς.
Μάλιστα, μόλις τον περασμένο Μάρτιο ψηφίστηκε εκ νέου σχετική νομοθετική διάταξη η οποία όχι μόνο ορίζει ότι απαγορεύονται στο σύνολό τους οι αποσπάσεις και μετακινήσεις, σε καθήκοντα αλλότρια της ειδικότητάς τους, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, του τεχνικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β). Επιπλέον υποχρεώνει σε ανάκληση όλων των αποσπάσεων που είχαν γίνει μέχρι και την ημέρα ισχύος της με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας .
Ωστόσο, παρά τη νέα ρητή απαγόρευση για οιαδήποτε μετακίνηση νοσηλευτών, ο πρόεδρος του ψυχιατρικού νοσοκομείου Δρομοκαϊτειο κ. Ν. Τσικής με την υπ’ αριθμόν 12163/665493-10/9/2010 απόφαση απομακρύνει τρεις βοηθούς νοσηλευτές από τα ψυχιατρικά τμήματα στα οποία πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους και τους τοποθετεί σε αντίστοιχες διοικητικές θέσεις.
Όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου πρόκειται για τακτική που ακολουθεί συστηματικά και κατ’ επανάληψη η διοίκηση του νοσοκομείου με επικεφαλής τον κ. Τσική. Κατά την τελευταία πενταετία αναφέρονται πέντε σχετικές αποφάσεις, - μετακινήσεις προσωπικού από τη νοσηλευτική στη διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου- που είχαν προκαλέσει την αντίδραση του υπουργείου Υγείας το οποίο και ζητούσε αμέσως την ανάκληση των σχετικών διοικητικών πράξεων.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ του Ν. Αττικής, «πρόκειται για μια πάγια τακτική που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της διοίκησης, άλλοτε εκφοβίζοντας το προσωπικό και δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την «υπερεξουσία» του και άλλοτε εξυπηρετώντας τους ευνοούμενούς του. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για προκλητική συµπεριφορά του προέδρου του ΔΣ του Δροµοκαΐτειου κ. Ν. Τσική, οι ενέργειες του οποίου µαρτυρούν υπέρµετρη αλαζονεία και κραυγαλέα υποτίµηση κάθε έννοιας δικαίου, αναφορικά µε τη λειτουργία του εν λόγω ιδρύµατος».
«Δέσμιο» ενός ιδιότυπου νομικού καθεστώτος
Το Δρομοκαϊτειο, όπως και άλλα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ συντηρείται και λειτουργεί με κονδύλια του κρατικού κορβανά, διατηρεί πλήρη αυτονομία σε διοικητικά θέματα καθώς και στη διαχείριση των εσόδων που εισπράττει από τα ακίνητα που διαθέτει λόγω δωρεάς ή κληρονομιάς. Το συγκεκριμένο ψυχιατρικό νοσοκομείο προέρχεται από κληροδότημα ενός επιφανούς Έλληνα, του Ζωρζή Δρομοκαϊτη, και εντάχθηκε στο ΕΣΥ το 1983.
«Το νοσοκομείο λειτουργεί με κονδύλια του ελληνικού δημοσίου αλλά ταλανίζεται διοικητικά υπό τη σκιά της βαρύγδουπης λέξης «κληροδότημα». Το προσωπικό του προσλαμβάνεται και μισθοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο καλύπτει εξολοκλήρου και τα έξοδα του ιδρύματος. Κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται, ωστόσο, διαδραματίζει το διοικητικό συμβούλιο που υποδεικνύεται από τους εκπροσώπους του κληροδοτήματος» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ), κ. Αριστείδης Δάγλας, με αφορμή το ζήτημα της παράνομης μετακίνησης νοσηλευτών στο Δρομοκαϊτειο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Δρομοκαϊτειο τα έσοδα από τα ακίνητα που έχουν δοθεί δωρεά στο ίδρυμα εισπράττονται από τους εκπροσώπους του κληροδοτήματος και όχι από το κράτος που το συντηρεί, ωστόσο οι εκπρόσωποι δεν λογοδοτούν για την διαχείριση των χρημάτων που εισπράττουν ως κληροδότημα ούτε και τα διαθέτουν για τις ανάγκες του νοσοκομείου.
«Ο πρόεδρος του ΔΣ, σε καµία περίπτωση δε νοµιµοποιείται να αγνοεί τα ισχύοντα για όλα τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ, µιας και το προσωπικό του εν λόγω ιδρύµατος προσλαµβάνεται και καλύπτεται οικονοµικά εξολοκλήρου από το ελληνικό κράτος, όπως εξάλλου και κάθε άλλη λειτουργική δαπάνη που προκύπτει (συντήρηση κτηρίων κ.τ.λ)» τονίζει ο κ. Δάγλας, ζητώντας άμεσα «την παρέμβαση του Υπουργείου αλλά και ολόκληρης της Πολιτείας προκειμένου επιτέλους να τεθεί ένα τέλος στις αυθαιρεσίες της Διοίκησης».