Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΧΟΥΝΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ "ΨΥΧΑΡΓΩΣ"

κάντε κλικ εδώ για την ερώτηση και εδώ για την απάντηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και η πορεία του προγράμματος «Ψυχαργώς»

Το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» αφορά την αποϊδρυματοποίηση, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη των ασθενών με μακρά παραμονή στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Η συνεχής υποχρηματοδότηση του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές είχε ως αποτέλεσμα οι στόχοι της μεταρρύθμισης και η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων να έχει καθυστερήσει δραματικά .

Η κατάσταση επιδεινώνεται αφού η Ελλάδα, με βάση το μνημόνιο που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, υποχρεούται σε περαιτέρω περικοπή των δημοσίων δαπανών. Με δεδομένο την ύπαρξη αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, που αφορά χιλιάδες ασθενείς, οικογένειες, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς αξιολογεί την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος «Ψυχαργώς» στην Ελλάδα;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου το εν λόγω έργο να συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

E-8966/10EL
Aπάντηση του κ. Andor εξ ονόματος της Επιτροπής (14.12.2010)

1. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής παρακολουθούν εκ του πλησίον την υλοποίηση του προγράμματος «Ψυχαργώς» και τη γενική μεταρρύθμιση της ψυχιατρικής πολιτικής για την παγίωση της μεταρρύθμισης στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Προς τον σκοπό αυτό, οι ελληνικές αρχές ανέθεσαν εξωτερική αξιολόγηση του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί από διεθνείς εμπειρογνώμονες. Τα πορίσματα τα οποία αναμένονται κατά τα μέσα Δεκεμβρίου 2010, θα παρουσιαστούν σε ειδικά αφιερωμένο συνέδριο στην Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς και ειδήμονες στον τομέα της ψυχικής υγείας, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του προγράμματος.

2. Tο πρόγραμμα «Ψυχαργώς» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων (2007-2013)». Η συνολική δημόσια δαπάνη που συνδέεται με την Προτεραιότητα 5 (Εδραίωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας – ανάπτυξη της βασικής υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας της δημόσιας υγείας του πληθυσμού) κατά την εν λόγω περίοδο είναι 377 347 429 ευρώ.

Οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ότι όλες οι μελλοντικές πληρωμές θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως.