Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

κάντε κλικ εδώ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ(ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. - Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.-Ε.Σ.Υ.)

Πληροφορίες: Αβραμίδης Γεώργιος τηλ: 6932361623
Τζιάτζιος Αθανάσιος τηλ: 6978335769
Site: www.pasyno.gr
Site: www.synopsyno.blogspot.com


Αθήνα 20/12/2010
Α.Π. 45

Προς Το Διοικητικό Συμβούλιο Του ΨΝΑ
Την Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Του ΨΝΑ


Θέμα: Αίτημα για νομική υποστήριξη υπαλλήλων εξαιτίας ποινικών διώξεων κατά την εκτέλεση καθηκόντων

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ του Ν. Αττικής σχετικά με διαδικασίες ποινικοποίησης της εργασίας κατά την εκτέλεση ιατρικών οδηγιών από το νοσηλευτικό προσωπικό επισημαίνει τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 7 του Νόμου 3200/2004, στους μονίμους υπαλλήλους των Υπουργείων, Περιφερειών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, κατά των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για αδικήματα που τους αποδίδονται στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, παρέχεται το δικαίωμα νομικής στήριξης από εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο υπάλληλος στερείται της νομικής κάλυψης, στην περίπτωση που η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του αποτελεί συνέπεια καταγγελίας εκ μέρους της υπηρεσίας.

Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με αριθμό Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64β/60/οικ./2004 επισημαίνονται τα εξής: «Με το άρθρο 24, παρ.7 του Ν.3200/2003 θεσπίζεται ειδική διάταξη που αφορά τη νομική κάλυψη των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων. Το εν λόγω θέμα, που αποτελεί ζήτημα κυρίως ηθικής φύσεως, κρίθηκε απαραίτητο να επιλυθεί με μία ενιαία νομοθετική ρύθμιση γενικού χαρακτήρα που να καλύπτει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μπορεί να διωχθούν ποινικά για θέματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Ειδικότερα προβλέπεται ότι στους μόνιμους υπαλλήλους των Υπουργείων, Περιφερειών και Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού κατά των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για αδικήματα που τους αποδίδονται στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, παρέχεται το δικαίωμα νομικής στήριξης από εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Επιπροσθέτως με την αριθμό Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64β/449/οικ./2009 σε συνέχεια της προηγούμενης εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Γ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αριθμ48/2008 ως υπηρεσία νοείται όχι μόνο η δημόσια υπηρεσία στην οποία ανήκει οργανικά ο διωκόμενος υπάλληλος αλλά και κάθε δημόσια υπηρεσία».

Συμπερασματικά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις σχετικές εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών επιβάλλεται για την Υπηρεσία η συνδρομή νομικής υποστήριξης προς τους υπαλλήλους της στην περίπτωση ποινικών διώξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Παρόλα αυτά όπως γνωρίζεται κλήθηκαν σε απολογία στο Α.Τ. Χαϊδαρίου υπάλληλοι του ΨΝΑ έπειτα από εκτέλεση υπηρεσιακών ενεργειών και συγκεκριμένα εφαρμόζοντας και συγκεκριμένο πρωτόκολλο χωρίς την ελάχιστη νομική υποστήριξη και συνδρομή από την Υπηρεσία, εκθέτοντας τους ανεπανόρθωτα τόσο ηθικά όσο και επαγγελματικά και προσωπικά.

Επιπλέον με την αμέλεια αυτή της Υπηρεσίας όπως είναι αυτονόητο δημιουργείται η αφορμή για την μη εκτέλεση πράξεων και ενεργειών κατά την κρίση του υπαλλήλου, φοβούμενος παρόμοιες εισαγγελικές και ποινικές διαδικασίες εις βάρος του, ασχέτως αν τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα ασθενών ή προσωπικό από την μη εκτέλεση.

Επειδή λοιπόν κρίνεται επιτακτική ανάγκη η Υπηρεσία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, άμεσα θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες νομικής υποστήριξης στους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Ειδάλλως σας επισημαίνουμε ότι τυχόν κωλυσιεργία ή έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά της Υπηρεσίας προς αυτή την κατεύθυνση, εγκυμονεί κινδύνους και δημιουργεί προβλήματα καθιστώντας ως μόνη υπεύθυνη την Διοίκηση του νοσοκομείου.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής

Ο Πρόεδρος                                                                            Η Γραμματέας


Γεώργιος Αβραμίδης                                                              Μαρία Γιοβάνογλου